Mette Marie Nielsen blev gravid og Line var aktiv på sit studie. Det er den type studerende, der risikerer at blive ramt, hvis regeringen får vedtaget sin SU-reform.
I Hirtshals går den 30-årige studerende Mette Marie Nielsen og kæresten Michael Jørgensen tur med barnevognen på havnen. Ivognen ligger sønnen Oskar på ti måneder. De bor ellers i København men er i øjeblikket på ferie.
Mette Marie er i øjeblikket på SU-barsel. Den vil regeringen ikke pille ved. Men om to måneder har hun ikke mere barsel tilbage – og så hun vil få brug for at kunne bruge af det såkaldte SU»fjumre-år«, som regeringen vil afskaffe med den 2020-plan, som blev fremlagt i tirsdags.
Umuligt at arbejde
Fremover skal der nemlig kun være SU til de studerende, som klarer studierne indenfor den afsatte tid. Det kan være svært med en lille nyfødt. Derfor er Mette-Marie glad for, at hun i dag har mulighed for at tage et ekstra år på SU.
– Vi har endnu ikke fundet en institutionsplads til Oskar. Når vi finder en plads, skal han hentes og bringes.Og han kan blive syg i kortere eller længere tid. Det er et fuldtidsarbejde at passe sådan en lille størrelse. Vi vil jo gerne være der for ham, og give ham en god start på livet, fortæller Mette Marie Nielsen til Arbejderen.
Hun læser samfundsvidenskab på Roskilde Universitet. Hvis regeringen tager et år af hendes SU, aner hun ikke, hvad hun så skal stille op med studierne:
– Har regeringen så tænkt sig, at vi skal leve af lån? Hvis ikke jeg får SU, har jeg ikke råd til at studere færdig. Det er umuligt at studere, arbejde og passe en lille. Så bliver jeg nødt til at droppe uddannelsen og tage et ufaglært arbejde for at få penge til mad og husleje. Det passer dårligt ind i regeringens planer om, at flere unge skal have en videregående uddannelse, uddyber Mette Marie.
Jeg har ikke fjumret rundt
På anden sal i Wittenberggade i København sidder 30-årige Line Hultengren, og skriver løs på sin afsluttende professionsbachelor-opgave på læreruddannelsen. Hun glæder sig til at komme ud og undervise i den danske folkeskole efter sommerferien.
Egentlig burde hun have været færdig på de fire år, som læreruddannelsen normalt tager.
Men der var noget andet der trak:Line har i løbet af uddannelsen også været studiepolitisk formand i FTF, fagligt aktiv i Lærerstuderendes Landskreds og i studenterrådet på Zahles Seminarium i København, hvor hun studerer.
Hun er ikke i tvivl om, hvad konsekvensen havde været for hende, hvis hun ikke kunne tage et ekstra års SU.
– Så havde jeg været nødt til at droppe ud af mit studie. Jeg havde ikke haft nogen mulighed for at færddiggøre mit studie. Hvordan skulle jeg kunne dække mine udgifter uden SU?At studere er at arbejde. Hvis jeg ikke får løn for mit arbejde, må jeg finde noget andet at lave, siger Line Hultengren.
Hvis hun havde taget den direkte vej uden 10. klasse og direkte fra gymnasiet til seminariet, kunne hun have været færdiguddannet lærer som 23-årig.
– Det er godt at have noget livserfaring med i skoletasken. Jeg tror at den »slingrende« vej, jeg har taget, har gjort mig mere sikker på, hvad jeg vil med mit liv. Det gør mig i sidste ende til en bedre lærer.
Hun uddyber:
– Jeg har ikke »fjumret rundt«! Jeg har været aktiv for at sikre en god læreruddannelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278