Et møde i Udenrigspolitisk Nævn slog hovedet på sømmet for Enhedslisten. Danmark er nu med i en borgerkrig, lyder forklaringen på, at partiet har trukket støtten til krigen i Libyen.
Krigen mod Libyen har ændret karakter, så Danmark nu kæmper på den ene side i en borgerkrig.
Sådan lyder forklaringen fra udenrigsordfører Frank Aaen på, at Enhedslisten i går trak deres omdiskuterede opbakning til krigen tilbage.
– I den seneste tid har operationen ændret karakter, så vi nu deltager i en borgerkrig. I de sidste dage har oprørerne fået luftstøtte til at rykke frem, og selvom vi har stor sympati for oprørerne, så er det ikke den militære opgave at støtte den ene part i en borgerkrig, siger Frank Aaen til Arbejderen.
Hvornår blev du klar over, at krigen havde udviklet sig til en borgerkrig?
– Krigen har jo udviklet sig løbende. Men på mødet i Udenrigspolitisk Nævn i tirsdags blev jeg overbevidst om, at regeringen ikke længere stod ved sine løfter og ikke længere forfulgte FN-resolutionen om en våbenhvile. Det seneste eksempel på at aktionen har udviklet sig til en borgerkrig var da danske F-16 fly bombede Gadaffi-byen Sirte, som oprørerne var ved at angribe. Så bomber man jo ikke længere for at beskytte de civile, men for at hjælpe oprørerne.
Bomberne er fra starten blevet brugt stække til Gadaffi, så oprørerne kunne rykke frem. Det sagde flere eksperter også i tirsdags i Arbejderen. Kunne man ikke have forudset at der var en risiko for, at krigen ville udvikle sig til en borgerkrig?
– Du kan lige så godt lade være. Du får mig ikke til at sige, at det var en forkert beslutning, vi tog. Du kan da ikke vide, om bomberne fra start skulle beskytte civilbefolkningen eller støtte oprørerne i at rykke frem. Jeg kan kun forholde mig til FN-resolutionen, Folketingets beslutning og de løfter jeg har fået af regeringen. Her bliver det slået fast, at formålet var at beskytte civilbefolkningen og sikre en våbenhvile så der kan indledes fredsforhandlinger.
I tirsdags sagde du, at det er op til FN at vurdere, hvornår der er faldet nok bomber. Men FN støtter stadig krigen. Stoler du ikke længere på FN’s dømmekraft?
– Desværre ser det ud som om at det er NATO der har overtaget ledelsen af krigen. Det viser svagheden ved FN, når en lille gruppe aggressive lande kan styre operationen.
Har uroen i baglandet betydet noget for beslutningen?
– Uro? Der har været en debat. Men der har ikke været nogen voldsom splittelse. Der har været stor enighed i baglandet. Vi er en organsation med en ledelse, der leder imellem årsmøderne. Men der bliver da sikkert en debat på vores årsmøde.
Socialdemokraternes Mogens Lykketoft forstår ikke, hvordan det kan komme bag på Enhedslisten, at krigen i Libyen er en borgerkrig. Han har ikke noget problem med at Danmark deltager på den ene side. Læs artiklen "Lykketoft: Ja, vi er med i en borgerkrig"
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278