Regeringens energiplan vil skifte ti procent af benzinen ud med biobrændstof. Det vil føre til mere sult i de fattigste lande, frygter MS.
Danske biler skal i stigende grad køre rundt på biobrændsel, som er lavet af afgrøder som majs, hvede og kartofler.
Den energistrategi, som klima– og energiminister Lykke Friis (V) fremlagde i sidste måned, lægger op til, at ti procent af benzinen i Danmark udskiftes med biobrændstof inden 2020.
Men det kan føre til mere sult i verdens fattigste lande, advarer Mellemfolkeligt Samvirke.
– Klimaministerens strategi forholder sig ikke til, at biobrændstoffer i dag laves overvejende af fødevarer. Når man omdanner mad til benzin, vil det skabe stigende fødevarepriser, sult og ustabilitet. Når prisen på mad stiger bare en lille smule, har det fatale konsekvenser for verdens fattigste, siger kommunikationschef Vibeke Vinther til Arbejderen.
Organisationen kræver nu en garanti fra ministeren for at den øgede brug af biobrændsel i Danmark ikke vil føre til mere sult i de fattige lande.
Men det afviser de Konservatives klima- og energiordfører, Jørgen Lundsgaard.
– De stigende priser på fødevarer skyldes, at verdens befolkning eksploderer. Det skyldes ikke efterspørgslen på biobrændstof. Det er ikke noget problem. Og derfor ser jeg heller ingen grund til at indføre et forbud mod at lave benzin af mad, siger Jørgen Lundsgaard til Arbejderen.
Men fødevareprisernes himmelflugt forværres netop af, at benzinprisen er historisk høj, siger Mellemfolkeligt Samvirke.
– Kampen om landbrugsjord bliver et af fremtidens store konfliktområder. Når EU og Danmark baserer store dele af deres fremtidige energiforsyning på biobrændsel dyrket på landbrugsjord, vil fattige bønder langsomt men sikkert blive skubbet ud af deres jordlodder, siger Vibeke Vinther.
De ti procent biobrændstof i benzin inden år 2020 er et krav fra EU, der sidste år vedtog et direktiv om biobrændstoffer.
Tirsdag fremlagde klimakommissær Connie Hedegaard EU-kommissionens køreplan for at nedbringe EU’s samlede CO2-udslip. Regeringens energistrategi er Danmarks bidrag til EU’s plan.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278