Jo flere it- og teleoplysninger der registreres om borgerne, jo mere hø kommer der i stakken. Og så bliver det svært at finde nålen, advarer tidligere PET-chef.
Den omfattende registrering af danskernes mails, sms’er og telefonsamtaler er slet ikke med til at sænke risikoen for terror – snarere tvært imod.
Sådan lyder advarslen fra tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen.
– Jeg frygter, at den stigende registrering i virkeligheden gør det sværere for PET at gøre sit arbejde ordentligt og forudse og forhindre terrorisme. Det svarer til en høstak, der bare vokser sig større og større. Og så bliver det til sidst rigtigt svært at finde nålen. Det er en falsk tryghed, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Arbejderen.
I stedet for at kaste mistanken på hele befolkningen, bør PET kun rette søgelyset mod dem, der med deres handlinger gør sig fortjent til det, mener han.
Arbejderen kan i dag fortælle, hvordan hver eneste dansker i gennemsnit blev registreret 100.000 gange sidste år. I alt gemte it- og teleselskaberne 550 milliarder registreringer af danskernes tele- og Internettrafik i 2010.
Læs artiklen "Du bliver registreret 100.000 gange" her
De nye tal kom frem på en høring om terrorlovene i retsudvalget, som Arbejderen i morgen bringer en reportage fra.
Men mens registreringen altså ikke gør tilværelsen tryggere for danskerne, kan den være med til at skade vores demokratiske rettigheder, advarer Hans Jørgen Bonnichsen.
– Overvågning og registrering betyder fravær af frihed. Frihed til at dele mine synspunkter med andre og søge information, uden at blive overvåget. Risikoen er, at vi indfører en slags selvcensur. Det er skadeligt for demokratiet, siger den tidligere PET-chef.
Han advarer mod, at vi på sigt ikke aner, hvad de mange oplysninger vil blive brugt til:
– Hvad sker der, hvis Danmark bliver ramt af et terrorangreb? Så vil der blive stillet krav om nye stramninger. Vil it- og telelogningerne så blive brugt til at finde oplysninger om bestemte grupper som vil blive interneret? Det er at tegne et sort billede op. Men vi ved ikke, hvordan det her system, vi er i gang med at bygge op, vil udvikle sig, og hvordan de data, der registreret på sigt, vil blive brugt. Når et samfund bliver paranoidt, tager det ikke rationelle beslutninger, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278