Københavns Politis videofilmning af et fredeligt begravelsesoptog i lørdags rejses nu i Folketinget.
Justitsminister Lars Barfoed skal nu redegøre for, hvorfor Københavns Politi videofilmede et fredeligt begravelsesoptog i lørdages. Det drejer sig om mindehøjtideligheden for den afdøde fotograf, Svend Espensen, der tog billeder for Arbejderen og Modkraft.
Enhedslistens retsordfører Line Barfod har sendt Arbejderens artikel om politiets videofilmning af begravelsesoptog til justitsministeren og kræver nu en forklaring.
– Jeg kan slet ikke se nogen faglig begrundelse for at filme sådan et fredeligt begravelsesoptog. Et begravelsesoptog er ikke noget, politiet skal blande sig i. Politiets opgaver ved sådan et optog er kun at regulere trafikken. Videofilmning er et alvorligt indgreb i den personlige frihed. Og vi aner ikke, hvad optagelserne vil blive brugt til, siger Line Barfod til Arbejderen.
Arbejderen kunne tirsdag fortælle, hvordan to betjente fra Københavns Politi i lørdags stod klar på trappen ved Sakramentskirken på Nørrebrogade i København, da begravelsesoptoget gik forbi. Betjentene filmede løs og zoomede ind på deltagerne, da optoget gik forbi kirken.
Arbejderen har talt med flere af deltagerne i optoget. De kalder det »respektløst« at politiet filmede det fredelige optog, der bare ville tage afsked med fotografen.
Lømmelpakken, der blev vedtaget kort før klimatopmødet i København i 2009, lægger op til »… øget anvendelse hos politiet af blandt andet mobilt videoudstyr og videodokumentation i forbindelse med, at der i et område foregår grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden«.
Københavns Politi vil ikke overfor Arbejderen uddybe, hvorfor man filmede demonstrationen – udover at der blev tændt romerlys og der – ifølge politiet – var en »utryg stemning«.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278