02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ibis: Stop skattely

Ibis: Stop skattely

Torsdag, 17. februar, 2011, 16:11:00

Verdens fattigste lande har brug for skattekroner til sundhed og skoler. Derfor kræver Ibis stop for den statslige IFU-fonds brug af skattely.

En stor del af fattigdommen i ulandene skyldes netop, at de ikke har en skattefinansieret velfærdsstat, fortæller Lars Koch fra Ibis.

Den statsejede ulandsfond Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) må stoppe med at kanalisere bistandspenge gennem private fonde i skattely.

Sådan lyder kravet fra ulandsorganisationen Ibis efter at Arbejderen i dag kan fortælle om statsfondens profitable praksis i verdens fattigste lande.

Læs artiklen "Danmark snyder ulande for millioner" her

– IFU må stoppe med at bruge private fonde placeret i skattely. Det understøtter den systematiske skatteunddragelse fra ulandene, der koster fattige milliarder af kroner. Og IFU må stille krav om, at de selskaber, man investerer i, betaler skat, siger politisk rådgiver i Ibis, Lars Koch, til Arbejderen.

IFU bruger sine statsfinansierede midler til at støtte dansk erhvervslivs investeringer i ulandene.

Men fonden stiller ikke krav om, at de danske virksomheder og projekter, som den støtter, betaler skat i de fattige lande, hvor de opererer. Og det er et stort problem, understreger Lars Koch.

– IFU fokuserer meget på det afkast IFU skaber og ikke på ulandenes udvikling. En stor del af fattigdommen i ulandene skyldes netop, at de ikke har en skattefinansieret velfærdsstat. Kun en varig og stabil skatteindbetaling kan på sigt sikre udvikling, uddannelse og sundhed i det fattige lande, fortæller han.

Ibis har igennem et år uden held forsøgt at få et møde med IFU om skattelyene.

Ifølge en rapport fra Manchester University samarbejder IFU med investeringsfonde i skattelylande, som investerer IFU’s penge i virksomheder og projekter i ulandene. Herefter trækker fondene ifølge Ibis projekternes overskud ud af ulandene, uden at betale skat, og udbetaler overskuddet til sine investorer.

Arbejderen ville gerne have fortalt mere om, hvilke konkrete lande, projekter og virksomheder, der er involveret i IFU-fondenes skattely. Men det har ikke været muligt, da IFU for at beskytte de danske virksomheder ikke er omfattet af loven om offentlighed i forvaltningen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. feb. 2011 - 16:11   03. sep. 2012 - 12:41

Indland