SF har fremlagt et erhvervsudspil, som skal skabe 75.000 private job gennem øget og målrettet offentlig efterspørgsel. Ren sovjetøkonomi, siger Brian Mikkelsen.
SF vil målrette de godt 21 milliarder kroner, som staten årligt giver i støtte til danske virksomheder, til fremtidsrettede brancher, der gør det i miljø- klima- og velfærdsteknologi.
Det samme skal ske med de offentlige indkøb hos private virksomheder for omkring 170 milliarder kroner årligt.
Det vil kunne skabe 75.000 nye job indenfor de næste ti år, fremgår det af SF’s netop offentliggjorte erhvervsudspil »ny vækst – nye job«.
– Vi giver erhvervslivet bedre rammer og ændrer måden, det offentlige køber ind på, så vi fremmer produkter indenfor velfærd- og sundhedsteknologi, på vandområdet og på klima- og energiområdet. Dermed skaber vi et marked for de danske virksomheder – og et forspring i produktudvikling overfor udenlandske konkurrenter, siger Steen Gade, SF’s vækstordfører.
Væk med udbudspligt
Han kritiserer regeringens offentlige indkøbsstrategi for at satse ensidigt på at købe så stort og billigt ind som overhovedet muligt.
Den offentlige sektor skal også sættes fri af regeringens datailstyring, så kommuner og regioner får mulighed for at udarbejde nye arbejdsgange i samarbejde med virksomheder, brugere og medarbejder, fremgår det af SF-forslaget, der derfor lægger op til at afskaffe kommunernes udbudspligt og den private udfordringsret.
– På baggrund af OECD’s anbefalinger ved vi, at de globale vækstmuligheder ligger inden for miljø-, energi- og velfærdsområderne. Det er områder, hvor Danmark har gode forudsætninger for at skabe vækst. Så det er oplagt at satse på disse områder i en vækststrategi, siger Steen Gade.
Ros fra vindbranchen
Vindmølleindustrien roser da også SF’s udspil i høje toner, især målsætningen om at halvdelen af elforbruget skal komme fra vindkraft i 2020, og at Danmark skal være test- og demonstrationsland for vedvarende energi.
– Et mål om, at 50 procent af elforbruget i 2020 skal komme fra vind vil være med til at skubbe den teknologiske udvikling. Det er en udfordring, som vil presse industrien til at flytte de teknologiske hegnspæle og dermed styrke den viden i sektoren, vi alle er enige om, at Danmark skal leve af i fremtiden, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i brancheforeningen Vindmølleindustrien.
Branchens store spiller, Vestas, har i de senere år satset mere på at flytte produktionen til udlandet end at skabe nye arbejdspladser i Danmark. Om det vil ændre sig med SF-planen, vil fremtiden vise.
Ø: Rigtig fokus,men for slapt
Enhedslistens gruppeformand Per Clausen erklærer sig »grundlæggende positiv« overfor SF’s nye vækstplan, som han mener har det rigtige fokus, og en række konkrete forslag som Enhedslisten kan støtte. Men han savner en mere aktiv rolle til det offentlige:
– Desværre afhænger planens succes i alt for stor udstrækning af, at de private virksomheder spiller positivt med. Det kan vi slet ikke være sikre på. Derfor er der brug for en langt mere offensiv indsats for at sikre, at der bliver fremskaffet de nødvendige midler til investeringer i grøn omstilling med videre. Her må staten spile en langt mere offensiv rolle, end der er lagt op til i SF’s forslag, understreger Per Clausen.
Brian M.: Sovjetisk planøkonomi
Til gengæld får SF-planen hårde ord med på vejen fra økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der kalder den »ren sovjetisk planøkonomi«
– Når man vil købe dyrere ind, så koster det den offentlige sektor penge. Det kan kun tages fra ét sted – fra skolerne , sygehusene og hjemmeplejen, siger Brian Mikkelsen til Ritzau.
Ud over at kalde SF-planen for Sovjetøkonomi mener Brian Mikkelsen også, at SF har tyvstjålet 80 procent af ideerne fra regeringen.
LA: Lad markedet råde
Også Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Amnitzbøl er stærkt imod planen. Han mener, at det skal være markedet, der afgør hvad der der skal vokse, ikke samfundsmæssige prioriteringer.
– Hvornår har politikere nogensinde kunnet forudse, hvor væksten kommer fra i fremtiden? I dag er smykkefirmaet Pandora for eksempel en af de største spillere på Børsen – det var der ingen, som havde regnet med for bare et par år siden, siger Simon Emil Amnitzbøl.
Han mener også, at SF’s vækstplan er slet og ret planøkonomisk, og det burde ingen fornuftige mennesker altså give sig i kast med i 2011.
SF’s plan, der er fremlagt i fuld forståelse med Socialdemokraterne, kommer få dage før statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterer regeringens udkast til en vækstplan på et møde i Regeringens Vækstforum.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278