Østre Landsret blåstemplede i går, at iransk flygtning skal leve et liv i Sandholmlejren for 7,90 kroner om dagen på ubestemt tid.
Thi kendes for ret. Udlændingeservice og Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration frifindes! Sådan lød det i går i Østre Landsret.
Dermed må den iranske flygtning, Elias Karkavandi, fortsat leve et liv på tålt ophold på ubestemt tid. Han skal melde sig hos politiet tre gange om ugen, spise i Sandholmlejrens kantine, hvor han også skal overnatte i et fire-sengsværelse. Han må ikke flytte, gifte sig eller tage arbejde. Han får syv kroner og 90 øre om dagen at leve for. Sådan har han levet i godt tre år.
– Det er en utrolig trist dom. Ikke bare for Elias, men også for resten af Danmark. Med dommen sniger der sig en farlig tendens ind i vores samfund:At du reelt kan blive frihedsberøvet, selvom du har udstået din straf, siger advokat Christian Dahlager til Arbejderen. Han fører sagen for den iranske flygtning til Arbejderen.
Sammen anker de nu dommen til Højesteret.
– Det er dybt skuffende, at landsretten slet ikke forholder sig til, om Elias’ menneskerettigheder er blevet overtrådt. Retten burde i det mindste have sat en øvre grænse for, hvor lang tid Elias skal leve på den her måde. Når du har udstået din straf, skal du have mulighed for at komme videre med dit liv. Men landsretten mener, at han bare skal sidde og kukkelure i Sandholmlejren. Nu anker vi sagen til Højesteret. Så må vi håbe, at dommerne her lader menneskerettighederne indgå i deres kendelse, uddyber Christian Dahlager.
Også Elias’ tidligere kollegaer i byggefirmaet Logik &co. er rystede:
– Vi vil hjælpe Elias helt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis det er dét, der skal til. De forhold, han lever under i dag, er umenneskelige, og det må stoppes. Elias skal kunne bo, hvor han vil, arbejde og have et familieliv ligesom alle os andre, siger Balder Johansen fra Logik &Co.
Elias Karakavandi har afsonet en dom på halvandet års fængsel for at have været vikar for et Christiania-vagtkorps, der skulle advare hash-pushere mod politiet og forhindre hårde stoffer i Fristaden. Oven i denne straf blev han udvist af Danmark. Men Elias Karkavandi kan ikke sendes tilbage til Iran. Her risikerer han fængsel, tortur og dødsdom, fordi han flygtede for at undgå at blive sendt i krig mod Irak. Derfor er han endt på tålt ophold.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278