Regeringen og Dansk Folkeparti undersøger muligheden for at lukke hospitaler og skoler for nye borgere med anden etnisk herkomst end dansk.
Vi beklager – der er lukket for dig.
Den besked kan en stor gruppe flygtninge og indvandrere i Danmark fremover komme til at møde hvis de møder op syge op på et af landets hospitaler eller hvis de forsøger at indskrive deres børn i en vuggestue.
Regeringen har nemlig nedsat et udvalg, som skal undersøge hvordan retten til velfærd som skole og hospitaler kan indskrænkes for udlændinge. Først efter et ubestemt antal år i Danmark skal de have adgang til den samme velfærd som os andre.
– Tanken om at borgere i Danmark med anden etnisk baggrund ikke skal have ret til den samme velfærd som andre er helt usmagelig, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til Arbejderen.
Princippet om at udlændinge skal optjene retten til sociale ydelser var en central del af forhandlingerne om dette års finanslov.
Dansk Folkeparti krævede, at udlændinge først skal kunne få børnecheck efter 15 år i Danmark og ret til andre ydelser efter syv år. Liberal Alliance ville kun give udlændinge med sundhedsforsikringer adgang til Danmark.
Forligspartierne bag finansloven endte blandt andet med at blive enige om at begrænse udlændinges adgang til børnechecken. De blev også enige om at nedsætte det udvalg, som altså skal undersøge mulighederne for at udvide optjeningsprincippet.
– Vi kigger fordomsfrit på det hele. Økonomiske ydelser, sundhedsområdet og folkeskolen, for der er ingen tvivl om, at den danske velfærdsmodel er under pres, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) i Berlingske Tidende.
Enhedslisten er det eneste parti, der står udenfor finanslovsforliget. Johanne Schmidt-Nielsen advarer om, at udvalget er første skridt på vejen i et grundlæggende opgør med det danske velfærdssystem.
– Det er et opgør med det grundlæggende princip at borgere der bor i Danmark og betaler skat i Danmark også har adgang til velfærdsydelserne i Danmark. Det er første skridt på vejen mod et forsikringssamfund, mener hun.
Selvom resten af oppositionspartierne i Folketinget altså har stemt for finansloven, raser Socialdemokraterne, SF og de Radikale alligevel over det nye udvalg, som de lover at afskaffe, hvis de kommer til at danne regering.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278