Politiradio opfordrer til at slå løs på journalister. Helt ok, mener Københavns politidirektør. Amnesty International er uenig. SF og Enhedslisten vil have sagen undersøgt.
af Rune Eltard-Sørensen/Monsun
»Så vil jeg fanden rendeme se den stav der så den bliver rødglødende, når vi skal op og have fat i den bil. Fuld skrue igennem det lort. (...)Der står presse mellem bilerne, de skal fandeme have samme tur.«
Sådan lyder ordren fra indsatslederen over politiradioen til en gruppe kampklædte kollegaer ved »Reclaim Power«-demonstrationen den 16. december 2009.
Den kontroversielle besked bliver givet kort tid før kampklædt politi stormer frem med trukne knipler og beslaglægger demonstranternes højtalervogn foran Bella Center og anholder to talskvinder for ulydighedsbevægelsen Climate Justice Action.
Lydoptagelsen stammer fra dokumentarfilmen »En klima-krimi«, der havde premierer i går.
Amnesty: Ulovlig magtanvendelse
Ifølge Københavns Politidirektør Johan Reiman er der intet at udsætte på den indsatsleder, som giver ordrer om at tæske løs på de fremmødte journalister.
– Når pressen vælger at blande sig med demonstranter, så har vi ikke mulighed for at gøre en præcis sondring, siger Johan Reimann til TV 2 News.
Politidirektøren uddyber overfor DR Nyheder:
– Når man skal opildne sine folk til det, som jo er uvant for os alle, nemlig at anvende magt, at anvende vold over for andre, så må man have et lidt andet sprogbrug, end man har i sin dagligstue, siger Johan Reimann.
Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International er dog ikke enig i det synspunkt.
– Hvis man skal tage hans (indsatslederen, red.) ord for pålydende, er han jo simpelthen ude i strid med reglerne om magtanvendelse. Han siger, at hvis der tilfældigvis kommer nogle journalister i vejen, skal politiet bare hugge til dem - de er en del af det, hvis de står der. Og det er jo simpelthen ikke rigtigt, siger Amnestys jurist Claus Juul til Politiken.dk.
Ø og SF kræver svar
Også på venstrefløjen på Christiansborg har afsløringen af politiets opfordring til knippelsuppe givet anledning til undren.
– Vi skal naturligvis have den fuldstændige sammenhæng klarlagt. Men hvis det forholder sig sådan, at der er givet ordre til at slå på pressen, uden at journalisterne først er blevet bedt om at gå, så er det problematisk, lyder det fra SF’s retsordfører Karina Lorentzen.
– Det her stemmer meget godt overens med, at vi har hørt fra pressen, at man følte sig generet af politiet under topmødet. Det er det tydelige bevis på, at man ikke har skelnet mellem ballademagere og pressefolk, siger Karina Lorentzen.
Enhedslistens retsordfører Line Barfoed kræver en redegørelse fra justitsministeren om sagen.
– Det er helt uantageligt, at en overordnet politimand opfordrer til vold mod journalister, som er på arbejde for at dække begivenhederne. Det hører simpelthen ikke hjemme i et demokratisk samfund, mener Line Barfoed.
– Hvis den holdning til journalister er udbredt i politiet, så er det et alvorligt problem. Derfor vil jeg nu bede justitsministeren om en redegørelse, og om at sikre at der sker en indskærpelse af reglerne om pressefrihed, udtaler Line Barfoed i en pressemeddelelse.
Læs mere hos Modkraft: Må politiet slå journalister?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278