Regeringens nye udspil til en reform af folkeskolen skal implementeres fra 2011 til 2015. Arbejderen har udvalgt regeringens vigtigste krav til folkeskolen:

Terp, terp, terp...
- Karakterbedømmelse i alle fag senest fra 6. klasse.
- Seks timers skoledag til alle børn i indskolingen (0. til 3. klasse).
- Nationale læsetest i 2. klasse
- Prøve i projektopgaven i 9. klasse.
- Folkeskolens Fælles Mål ændres, så 8. klasses elever fremover skal kunne det, som 9. klasses elever kan i dag.
- Den ugentlige time »Klassens tid«, som i dag bliver brugt til eksempelvis elevinddragelse, færdelsundervisning, seksualvejledning og socialt arbejde, afskaffes til fordel for dansk, matematik, engelsk og naturfag.
Spar, spar, spar...
- Loftet over klassekvotienten ophæves, så kommunerne får mulighed for klasser med mere end 28 elever.
- Kommuner og skoler får større muligheder for at ansætte ikke-uddannede lærere.
- Loven ændres, så begrænsningerne for hvornår der kan laves fælles ledelse af flere skoler, dagtilbud og skolebiblioteker ophæves.
Dyrk eliten
- Kommunerne skal kunne oprette særlige talentklasser med højere undervisningsniveau på alle klassetrin.
- Mulighed for at oprette eliteidrætsklasser.
- Karakterkrav på læreruddannelsen og mindre optag via kvote 2 (hvor relevant erfaring kan ophæve lavt karaktergennemsnit).
- Mulighed for emnebaserede udskolingslinjer (7. til 9. klasse).
- Fleksibel holddannelse på tværs af klasser og klassetrin i hele folkeskolen. Holdene kan eksempelvis inddeles efter elevernes faglige niveau, interesser eller koncentrationsevne.
Spark nedad
- De fleste af de elever, der i dag modtager specialundervisning, skal inkluderes i de almindelige klasser. Frem til 2020 skal antallet af elever, der modtager specialundervisning, reduceres fra 14 procent af folkeskolens elever til tre procent.
- I forbindelse med næste års kommuneaftale skal loven ændres, så specialundervisningen kun tilbydes elever med behov for støtte i den overvejende del af undervisningstiden. Forældrens klagemuligheder skal samtidig forringes.
- Skolelederen skal fremover kunne kræve, at forældrene henter børn, der forstyrrer eller ikke deltager nok i undervisningen.
- Fravær skal indgå i lærernes egnetshedsvurdering af eleverne til at fortsætte i uddannelsessystemet.
Styrk konkurrencen
- Skolerne skal offentliggøre alle relevante oplysninger om deres resultater, herunder de omstridte nationale test, og af elevvurderinger af undervisningen og lærerne.
- Skolebestyrelserne kan tilbyde op til to pladser til repræsentanter for det lokale erhvervs- og foreningsliv eller fra lokale ungdomsuddannelser.
- En række kommuner får som pilotprojekt mulighed for at ændre ti folkeskoler til friskoler, hvis økonomi baseres på taxameterprincipper. Friskolerne kan ansætte og afskedige skoleledere og sammensætte såkaldt professionelle skolebestyrelser.
Kilde: Faglighed og frihed – regeringens udspil til en bedre folkeskole.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278