11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gift-boss: Det er ikke mit ansvar

Gift-boss: Det er ikke mit ansvar

Lørdag, 27. november, 2010, 11:08:35

Orica må selv finde ud af, hvordan de får losset gift-skibet, nu da ingen skandinaviske havnearbejdere vil røre ved gifttønderne, mener Kommunekemis direktør.

Små som store borgere i Nyborg og resten af landet er imod giftskibet. Men det kan Kommunekemi A/S fint leve med.
Aage Christensen

Direktøren for Kommunekemi A/Saner ikke, hvordan det ekstrem giftige HCB-affald skal nå frem til afbrænding i hans virksomhed.

– Det er ikke Kommunekemi, der har ansvaret for losningen af skibet. Det er det australske selskab Orica, der står for at levere affaldet til Kommunekemi, siger direktør Carsten Fich til Arbejderen.

Sidste weekend besluttede havnearbejdere fra hele Skandinavien, at de ikke vil losse det australske giftskib.

– Jeg ved ikke, hvordan Orica har tænkt sig at løse problemet med, at ingen skandinaviske havnearbejdere vil losse skibet. Jeg ved ikke, hvilke faggrupper der skal losse skibet. Men selvfølgelig er der nogle lovkrav, og de skal overholdes. Så selvfølgelig skal det være kvalificeret arbejdskraft, som skal stå for losningen, siger direktøren.

Også miljøminister Karen Ellemann (V), der har givet Kommunekemi A/S tilladelse til at modtage og behandle det giftige affald, fralægger sig ethvert ansvar:

– Det, jeg som miljøminister har taget stilling til, er, om der skal udstedes en importtilladelse. Det praktiske står Kommunekemi for, siger ministeren til Arbejderen.

Direktøren er ked af, at havnearbejderne ikke vil losse giftskibet.

– Det er en kedelig udvikling, som jeg helst havde været foruden, siger han.

– Men vi kan fint leve med at havnearbejdere, Greenpeace og nogle borgere aktionerer. Der er ikke noget nyt i, at vi er uenige med dem om risikoen ved transporten og synet på, om Australien selv kan løse affaldsproblemet. Vi har tænkt os at fortsætte, så længe affaldet når frem. Hvis først skibet ankommer til Nyborg, giver det ingen mening at sende det tilbage, siger Carsten Fich.

Han mener, at havnearbejderne burde se sagen i »et større perspektiv«:

– De taler så meget om solidaritet. Men her hjælper vi netop hinanden med et miljøproblem. Desuden eksporterer Danmark jo også sine miljøproblemer. Hvis ikke vi modtager affaldet på Kommunekemis grund, kan vi ikke behandle det. Så enkelt er det. Og hvis ikke der kommer noget affald, er der ingen ordrer, siger Kommunekemis direktør.

Bag Kommunekemi står kapitalfonden EQT, som købte virksomheden i oktober sidste år fra de tidligere ejere, KL, Frederiksberg og Københavns Kommune. Ved overtagelsen lød budskabet fra kapitalfonden, at man forventer at kunne »forbedre Kommunekemi A/S’ omsætning og indtjening betragteligt i de kommende år.«.

IAustralien ligger to skibe fra rederiet Beluga lige nu ved havnen i Port Botany og venter på at blive lastet med gifttromlerne. Belugas skibe er registreret i ø-staten Antigua. Ifølge det internationale transportarbejderforbund, ITF, er søfolkene på skibene især filippinere, der er ansat uden anerkendt ITF-overenskomst.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. nov. 2010 - 11:08   03. sep. 2012 - 12:41

Indland