Gymnasierne skal spare ekstra 190 millioner kroner til næste år. Også professionshøjskolerne står for skud. Rektorer og elever undrer sig.
Gymnasier og professionshøjskoler får færre penge per elev til næste år. Der bliver skåret halvanden procent af bevillingen per elev.
Det fremgår af den finanslovsaftale, der er lavet mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.
For gymnasierne betyder det en ekstra nedskæring på 190 millioner kroner til næste år. Det kommer oveni de 154 millioner kroner, som tidligere er meldt ud.
Argumentet for de nye nedskæringen er, at der skal skaffes ressourcer til det stigende antal unge, som søger ind på uddannelserne.
– Det hænger slet ikke sammen at straffe gymnasierne, fordi der er kommet flere elever ind på uddannelserne, siger Frederik Gjørup Nielsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
– Det vil betyde, at rektorerne er tvunget til at spare, hvor det gør allermest ondt. Højere klassekvotienter og dårligere undervisning kan umuligt gavne målsætningen om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en uddannelse, fortsætter han.
Også for professionshøjskolerne kommer nedskæringen oveni tidligere udmeldte nedskæringer. Professionshøjskolerne rummer en række mellemlange videregående uddannelser som for eksempel sygeplejersker, lærere, pædagoger
Det vil gå ud over undervisningen, vurderer Harald Mikkelsen, der er formand for det institutionspolitiske udvalg på professionshøjskolernes rektorkollegie.
– Der bliver mindre undervisning. Vi er nødt til at forringe vores uddannelser på den måde, at der bliver givet et ringere tilbud. Det kan være færre undervisningstimer, det kan være større hold. Det er det, vi er nødt til at gribe til, fordi vi har ikke andre muligheder, siger han til Danmarks Radio.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278