05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

HCB-gift har dræbt hundreder

HCB-gift har dræbt hundreder

Fredag, 29. oktober, 2010, 11:05:54

HCB-giften, som er på vej til Danmark fra Australien, har allerede slået hundredevis ihjel. Den ophober sig i mennesker, hvor den spreder kræft og hormonforstyrrelser.

HCB-gift har dræbt hundreder
– Hvis der sker et uheld er fanden løs igen. Og når først giften er ude, vil den sprede sig igennem fødekæden, advarer miljøekspert Finn Bro-Rasmussen om gifttransporten fra Australien.

Året er 1959: 4000 mennesker i den fattige, østlige del af Tyrkiet er blevet forgiftet af giften HCB. 500 er døde.

På grund af massiv hungersnød har USA sendt nødhjælp til landet. Nødhjælpen består af korn, som – for at blive beskyttet mod svampe – er blevet behandlet med HCB. Men da de fattige tyrkere begynder at spise af kornet, falder de om på stribe.

Næsten 30 år efter – i 1986 – deltager den danske professor og ekspert i miljøgiftige stoffer, Finn Bro-Rasmussen, i et fire dage langt møde i verdenssundhedsorganisationen WHO. Der er kun ét punkt på dagsordenen:Giften HCB.

– Da mødet er slut har vi defineret HCB som stærkt kræftfremkaldende, og et stof der derfor endeligt skal tages ud af produktion. Selv 30 år efter den store forgiftning i Tyrkiet fik vi på mødet rapporter om de overlevende og om deres børn, der stadig lider under forgiftningen, fortæller Finn Bro-Rasmussen til Arbejderen.

Iårevis er HCB-giften blevet siddende i kroppen hos sine ofre. Og de forgiftede har via modermælk videregivet giften til deres børn, som har fået hormonforstyrrelser i form af for tidlig pubertet og forringet sædkvalitet.

Nu er den samme HCB-gift på vej til Danmark. Miljøministeren har givet grønt lys for, at det australske selskab Orica kan sende giftigt HCB-affald til Nyborg, hvor affaldet skal behandles på Kommunekemi A/S.

Det første skib med i alt 2500 ton giftaffald kan lette anker hvornår det skal være.

Fordi HCB er et giftigt og fedtopløseligt stof, der ophober sig i planter, alger, dyr og mennesker, blev den, sammen med 12 andre af verdens allerfarligste gifte, sat på WHO’s liste over stoffer, der ikke skal produceres, handles med, anvendes eller transporteres.

– Idag er det faktisk lykkedes os at få afgrænset giften. Nu vil man til at »lege« med giften igen. Det er dybt bekymrende, fortæller Finn Bro-Rasmussen.

Alligevel spøger giften selv i nyere tid:Iår 2000 blev der fanget fisk i Kattegat syd for Norge og i Rhinen ud for Holland, som er forurenede af HCB.

– Hvis der sker et uheld er fanden løs igen. Og når først giften er ude, vil den sprede sig igennem fødekæden – fra planter og alger via køer og fisk til mennesker. Det ønsker vi ikke. Netop derfor er giften blevet forbudt i flere internationale konventioner, pointerer Finn Bro-Rasmussen.

Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. okt. 2010 - 11:05   03. sep. 2012 - 12:41

Indland