Cafépenge, kaldte statsministeren SU’en til hjemmeboende i sin åbningstale. Men det er meget langt fra sandheden, siger de studerende.
Cafépenge? Ha!
Formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Sune Baldus, har kun et skuldertræk tilovers for statsminister Lars Løkke Rasmussens betegnelse af SU’en til hjemmeboende studerende på ungdomsuddannelserne som »café-penge«.
– Imange familier indgår SU’en som en del af husholdningsbudgettet, og bliver brugt til dagligdags ting som mad og tøj. Børnepengene stopper jo, når de unge er 18 år. Herudover koster det at studere og mange unge kommer også fra hjem med eksempelvis enlige forsørgere uden mange penge. Derfor bruger de SU’en til at betale for at bo hjemme, siger han til Arbejderen.
Statsministerens ord faldt under hans åbningstale i Folketinget i sidste uge, hvor han bebudede at regeringen vil afskaffe SU’en til alle 18 og 19 årige hjemmeboende unge på ungdomuddannelse.
Det vil især ramme fattige unge, advarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
– Det er en meget dårlig idé at afskaffe SU’en for de 18-19 årige. Især fordi det rammer unge fra familier uden høje indkomster. Disse unge vil begynde at arbejde efter skole – og vil dermed få endnu sværere ved at passe sine studier. Risikoen er, at færre unge vil få en ungdomsuddannelse, siger direktør i AE-rådet, Lars Andersen, til Arbejderen.
Regeringen afsætter godt nok en pulje på 150 millioner kroner til de aller fattigste unge.
Men ifølge SU-styrelsens beregninger får alene de 18 og 19-årige fra de fattigste familier mere end 500 millioner om året i SU.
– Puljen kan altså ikke dække det hul, som regeringen laver i mange familiers økonomi. Det er altså muligt på forhånd at forudsige masser af økonomisk svage familier, vil blive ramt, siger Lars Andersen.
Samtidig med at afskaffe de hjemmeboendesSU, vil regeringen hæve egenbetalingen på de unges transport til og fra skole med 70 procent.
– Ikke nok med at familiernes indtægt forsvinder – udgifterne stiger også voldsomt.. Især fattige familier vil få svært ved at sikre deres børn en uddannelse, hvis det betyder at hele familien får svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, siger Sune Baldus.
Både Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og EEO har svært ved at se, hvordan afskaffelsen af SU’en til de hjemmeboende, hænger sammen med regeringens mål om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en uddannelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278