Forældre og ansatte i Guldborgsund Kommune raser over kommunens nedskæringsplan. I sidste uge mødte 500 op til borgermøde i teatersalen.
af Bente Lerche-Thomsen
Onsdag aften i sidste uge var der indkaldt til borgermøde i teaterfoyeren i Nykøbing Falsters revyteater. Man havde dog klogeligt reserveret hele teatret.
Da teatersalen var fuld, måtte man finde nøglerne til balkonen frem. Hundredvis af rasende og frustrerede forældre, pædagoger og lærere havde sat scenen til årets seriøse teaterbegivenhed i det ellers så fredelige Nykøbing F.
Tre organisationer, BUPL, FOA og Danmarks Lærerforening, stod som arrangører for borgermødet under overskriften »Om børns og unges fremtid i Guldborgsund«. Der var ikke lagt op til en komedie, men snarere til en tragedie, et drama.
Baggrunden for borgermødet var Guldborgsund Kommunes økonomiske situation, der betyder massive nedskæringer indenfor den samlede sociale sektor. Førstebehandling af budget 2011 er overstået, og andenbehandling står for døren. De faglige organisationer mente, at det var på tide at give kommunens borgere og byrådets politikere en chance for at mødes i en dialog om de foreløbigt udvalgte spareområder.
Progressive politiske kræfter i Guldborgsund Kommune – ikke mindst Enhedslisten – har bragt kommunens »hemmelige« høringsfase om daginstitutionerne – lusket lagt i sommerferien – frem i dagens lys via utallige læserbreve i det lokale dagblad, Folketidende. Uden disse initiativer havde der næppe været en større offentlig debat om forholdene for de nul til seksårige børn.
Sørgelige politikere
Det lykkedes at formå fem af byrådets syv politiske partier til at stille med en repræsentant til panelet. Man havde valgt udelukkende at invitere politikere fra partier repræsenteret i byrådet. Repræsentanter fra Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og listen Nyt Guldborgsund tog plads på scenen i teateret.
Mindst 500 debativrige tilhørere mødte op og fyldte teatersalen, til »forestillingen«.
Før det hele startede, tiltrak det sig massiv opmærksomhed, at Venstres formand for Børne- og Undervisningsudvalget, Janne Hansen, havde vigtigere ting at tage sig for denne aften.
Og værre skulle det blive. Kun Socialdemokraternes repræsentant, Ole Bronné Sørensen, havde forberedt sig til mødet, mens de øvrige paneldeltagere åbenbart var sendt lidt sidelæns ind i det hele – hvilket tydeligt kunne mærkes på debatten.
Ingen går ram forbi
Kommunen skal spare 135 millioner og heraf skal Børne- og Undervisningsudvalgets områder stå for små 47 millioner.
Der er lagt op til reduktioner, tilpasninger, justeringer, strukturændringer, lukninger og andre former for nedskæringer på institutionsområdet, skoleområdet, specialområdet, dagplejen med mere.
Ingen går ram forbi – den rene kommunale massakre.
Skoledebatten har været i gang siden forsommeren. Der har været tilløb til at sende et forslag i høring, men processen er blevet stoppet flere gange på grund af politisk uenighed i kommunens borgerlige »samlingsregering«. Men nu er spareforslaget sendt i høring med frist til den 15. oktober.
Derimod har det været mere svært at få gang i debatten på dagtilbudsområdet, fordi besparelsesforslaget blev sendt i høring hen over sommerferien, hvilket Enhedslisten Guldborgsund med held har forsøgt at få fokus på og sikre mediedækning af.
Massakren og frustrationerne
Nu står kommunen så med udspil, der betyder lukning af fem skoler og SFO’er, besparelse på 37 lærere samt 44 pædagoger og medhjælpere. Der er lagt op til en tilpasning af institutionsstrukturen med en ny minimumsnormering på 60 børn, sammenlægning af institutioner, lukning af en institution, beskæring af den generelle ressourcetildeling, oprettelse af vuggestuegrupper/aldersintegrering i seks børnehaver, ændring i oprykningsalder fra vuggestue til børnehave til to år og ti måneder og endelig en nedskæring i åbningstiden på halvanden time.
Konsekvensen vil blive færre voksne til børn samlet i større enheder, kvalitetsforringelser og mindre tid til børnene.
Det var vrede, skuffede og til dels opgivende tilhørere, der på det to en halv timer lange borgermøde forsøgte at stille spørgsmål ved og få svar på byrådets økonomiske prioriteringer, politik og visioner på børn og ungeområdet generelt og demokratiets og høringsrettens vilkår i 2010.
Spørgelysten var stor, så stor at der var kraftige protester, da der blev meldt pause midtvejs og ligeså da ordstyreren bekendtgjorde, at næste spørgsmål fra salen ville være aftenens sidste efterfulgt af en afsluttende politikerrunde – »mere spørgetid« lød kravet fra salen!
Modstand og håbløshed
Forældrene har samlet sig i modstand og protest med byrådets udmeldte besparelser, og aftenen bød da også på buh-råb fra salen ved flere lejligheder.
– Der er skåret ned så mange gange i de forløbne år, hvor langt skal vi ned i niveau, før I mener, at situationen er uholdbar, blev der spurgt.
René Christensen, medlem af økonomiudvalget og byrådsmedlem for Dansk Folkeparti – og folketingsmedlem – vovede et svar. Han udtrykte håb om »lys for enden af tunnelen fra år 2012 for Guldborgsund Kommune«!
Det virkede ikke umiddelbart som om, tilhørerne havde den store tillid til den slags løfter om bedre tider.
Spørgsmålet om konsekvenserne på længere sigt for kommunens børn og unge, der nu udsættes for besparelserne, kunne eller ønskede byrådsrepræsentanterne ikke at give et bud på.
En drama-tragedie i to akter om kommunalt svigt, økonomisk uansvarlighed og manglende visioner på børne- og ungeområdet sluttede. Snakken fortsatte udenfor Nykøbing Teater og kampen fortsætter blandt kommunens borgere, forældre og medlemmerne i BUPL, FOA og Danmarks Lærerforening.
Ikke én politiker havde lyst til en dybere snak om, at nedskæringerne skyldes regeringens udsultning af kommunernes økonomi og genopretningspakken, der sender regningen for krisen til børn og unge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278