05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ungdomspakken 2010

Ungdomspakken 2010

Torsdag, 23. september, 2010, 11:49:31

Politikerne forventer, at vi unge skal trække et kæmpe læs for Danmark i fremtiden. Vi står klar til at tage ansvar, men hvis det skal lade sig gøre, er vi nødt til at blive prioriteret fra politisk hold. Her er vores bud på, hvad der skal til. Det er et bud på en aktiv og fremsynet ungdoms- og uddannelsespolitik, til gavn for både os unge og til gavn for Danmark – både nu og her og i fremtiden.

UNGDOMSPAKKEN 2010

af Unge Ta’r Ansvar

Økonomisk tryghed under uddannelse
Det er meget få studerende, der reelt kan leve af SU’en. Hvis det skal være attraktivt at studere, så skal der skabes større tryghed omkring studerendes økonomi. SU’en er altafgørende for den enkelte studerende, og derfor er det ikke acceptabelt, at SU’en bliver et redskab, politikerne kan skrue på efter forgodtbefindende.

Omkostninger  skal kunne trækkes fra i skat
Elever og studerende har ofte store omkostninger til arbejdsredskaber, som er nødvendige for at gennemføre uddannelsen. Derfor skal uddannelsesomkostninger, som for eksempel bøger, computer og lommeregner, kunne trækkes fra i skat.

Fleksibel SU
Studerende på kandidatuddannelser skal frit kunne råde over det sjette års SU. Fordi studerende, der har mulighed for at blive hurtigere færdig med deres studier, skal kunne bruge det sidste års SU til at understøtte færdiggørelsen i stedet for at gå glip af et års SU som i dag.

Mulighed for ekstra SU-klip
Studerende, der løber tør for SU på grund af ufrivillige forsinkelser, skal have mulighed for ekstra SU-klip, så de kan gøre deres studier færdige.

Afskaf 20-20-reglen
Alle udeboende elever på ungdomsuddannelserne skal have fuld SU, uanset om de er 20 år, eller om deres forældre bor 20 kilometer fra deres uddannelsessted.

Kvalitet i uddannelse – en investering i fremtiden
Gode uddannelser er altafgørende for Danmarks fremtid. Vi unge har brug for høj kvalitet i vores uddannelser, så vi kan bidrage til samfundet. Højere kvalitet i uddannelserne vil også reducere det store frafald, der er i dag, til gavn for den enkelte og til gavn for samfundet.

Kontaktbaseret uddannelse
God uddannelse sikres kun, hvis uddannelsen baseres på mest mulig kontakt mellem lærer og elev eller underviser og studerende. Derfor skal hold og klasser være mindre, der skal være mere kontakt med underviserne, og det skal være slut med lærerfri timer.

Sikring af ordentligt undervisningsmiljø
Ordentligt undervisningsmiljø bør være lovbestemt på samme måde som arbejdsmiljø.

Der skal udformes en undervisningsmiljølov, der sidestiller uddannelse med arbejde, og der skal oprettes en offentlig instans til at håndhæve loven.

Danmark som førende it-nation
Der skal laves en gennemgående modernisering af it-faciliteter og brugen af dem i undervisning. Uddannelserne skal være fortrop i it-udviklingen, så fremtidens arbejdskraft er rustet til vidensamfundet.

Fri adgang til viden
Videndeling bliver altafgørende i fremtiden. Derfor bør elever og studerende have fri og gratis adgang til viden og forskningsresultater, som er udviklet for offentlige midler.

Uddannelse til alle
I Danmark skal alle unge mindst have en ungdomsuddannelse. Med udgangspunkt i de vidt forskellige muligheder og forudsætninger, den enkelte unge har, skal de optimale betingelser sikres for, at alle kan gennemføre en uddannelse.

Indfør en 40-minutters garanti
Hvis alle unge i Danmark skal have en uddannelse, skal betingelserne være i orden. Derfor vil vi indføre en garanti for, at alle kan komme til deres uddannelsessted på max 40 minutter, uanset uddannelsen. Der er tre redskaber:

Studieboliger: Der skal bygges tilstrækkeligt med nye ungdomsboliger og kollegier tæt på uddannelserne, til en pris som kan betales af elever og studerende.

Uddannelsesrettet kollektiv trafik: Den offentlige transport skal samtænkes med uddannelserne. Busser og tog skal gå hyppigere og passe til elever, lærlinge og studerendes behov til en pris, som vi kan betale.

Uddannelser i hele landet: Uddannelser skal ikke kun ligge i storbyerne. Mulighederne for at tage en uddannelse i hele landet skal sikres, særligt med professionshøjskoler og ungdomsuddannelser.

Aktiv opsamlingspolitik
Der skal gøres en tidlig aktiv indsats for de unge, der falder uden for uddannelseslandskabet i dag. Det er det offentliges ansvar at sikre, at denne gruppe af unge får en bedre vejledning og flere muligheder for meningsgivende uddannelse.

Praktikpladser til alle
Praktikpladsen er forudsætningen for, at unge på erhvervsuddannelserne kan gennemføre deres uddannelse. Vi ved, at der vil mangle faglært arbejdskraft allerede om få år. Derfor er det nu, der skal sættes ind med praktikpladser til alle, så vi kan sikre en veluddannet arbejdsstyrke i fremtiden og gode uddannelser til den enkelte.

Det offentlige skal tage ansvar
Det offentlige skal kun samarbejde med virksomheder, der lever op til deres uddannelsesansvar, og samtidig skal det offentlige på alle niveauer forpligtes på selv at oprette de nødvendige praktikpladser.

Ingen skal smides ud halvvejs
Når eleverne på erhvervsskolerne er færdige med deres grundforløb, skal der stilles en reel uddannelsesgaranti for, at den uddannelse, de er gået i gang med, kan gennemføres til fuldt fagligt niveau.

Skab lærlinge-arbejdspladser
Erhvervsskolerne skal have mulighed for at oprette lærlinge-arbejdspladser for at give eleverne praktisk erfaring. Det kan for eksempel være kokkeeleverne, der driver en åben kantine, frisøreleverne, der har en salon, eller malereleverne, der istandsætter nedslidte offentlige bygninger.

Invester i skolepraktikken
Skolepraktikken skal være virkelighedsnær og relevant for uddannelsen. Derfor skal der flere resurser til skolerne og praktiklønnen skal sættes op – det skaber kvalitet i skolepraktikken, så den bliver et sikkerhedsnet for alle.

Flere job – og ordentlig behandling af arbejdsløse
Unge skal sikres job, når vi kommer ud på arbejdsmarkedet. Gennem målrettede jobinitiativer kan vi komme ungdomsarbejdsløsheden til livs og sikre, at alle unge får en god start på arbejdsmarkedet i stedet for arbejdsløshed.

Uddannelse på dagpenge
Det bedste værn mod ungdomsarbejdsløshed er uddannelse. Derfor skal arbejdsløse under 30 år have automatisk ret til to års uddannelse på dagpenge.

Arbejdsløse skal i centrum
Den arbejdsløse skal i centrum for aktiveringen. Det betyder, at der skal være mere tid til vejledning og rådgivning, kurserne skal være relevante for den arbejdsløses fag og jobmuligheder, og aktiveringen skal ikke være styret af kassetænkning og kortsigtede løsninger.

Flere job til unge
Der skal skabes job til unge arbejdsløse, der har brugt mange år på at uddanne sig. Det kan for eksempel ske gennem løntilskud, jobrotation, nybyggeri og renovation.

Dagpenge skal skabe tryghed
Dagpengesystemet skal skabe tryghed for unge, og derfor skal halveringen af dagpengeperioden tilbagerulles.

Vedtaget af organisationerne bag initiativet Unge Ta’r Ansvar

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. sep. 2010 - 11:49   03. sep. 2012 - 12:41

Indland