07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lene E. afviser Libyen-fred

Lene E. afviser Libyen-fred

Onsdag, 11. maj, 2011, 10:34:46

Ingen opbakning til Den Afrikanske Unions fredsudspil fra regeringen:Gadaffi må gå af, lyder beskeden fra udenrigsministeren.

Den ene part i konflikten (oprørerne, red.) afviser klart AU’s fredsudspil. Derfor giver det ikke megen mening for os at støtte op om det, sigerLene Espersen.
Aage Christensen

Den Afrikanske Unions (AU) forsøg på at mægle fred mellem den libyske regering og oprørerne møder ingen opbakning fra udenrigsminister Lene Espersen.

Det står klart efter et samråd i Forsvarsudvalget i går eftermiddags.

– Den ene part i konflikten (oprørerne, red.) afviser klart AU’s fredsudspil. Derfor giver det ikke megen mening for os at støtte op om det… TNC (Det Libyske Overgansråd, red.) knytter spørgsmålet om en våbenhvile sammen med Gadaffi’s og hans families afgang, lød det fra udenrigsministeren.

Hun uddyber:

– Gadaffi’s forhandlingsfølere er et forsøg på at sikre ham rum til at afgøre situationen militært. Jeg kan ikke se en troværdig løsning, der beskytter civilbefolkningen, samtidig med at Gadaffi bevarer sin politiske rolle.

En delegation fra Den Afrikanske Union mødtes den 10. april med Gadaffi. Efter mødet meldte AU ud, at Gadaffi havde accepteret øjeblikkelig våbenhvile, uhindret levering af humanitær bistand og dialog om reformer.

Men det er ikke nok for udenrigsministeren:

– Forslagets troværdighed bliver ikke styrket af, at Sydafrikas præsident, Zuma, der stod for forhandlingerne, omtalteGadaffi som »Our brother leader«. Og så længe Den Afrikanske Unions udspil åbner op for, at Gadaffi kan bevare magten, er det usandsynligt at det libyske folk vil bakke op om aftalen, vurderer Lene Espersen.

Det var Enhedslistens Frank Aaen, der havde taget initiativ til samrådet – og han var ene mand om at stille kritiske spørgsmål til ministeren:

– Hvem skal man forhandle en våbenhvile med, hvis man kræver, at modparten forsvinder, spurgte Aaen, og fastslog, at udenrigsministerens politik er i modstrid med FN’s mandat for krigen.

På samrådet mindede Frank Aaen om, at FN-resolutionens første mål er en øjeblikkelig våbenhvile – og at der intet står om at Gadaffi skal gå af.

Men FN skal ikke bestemme, hvad udenrigsministeren, regeringen, NATO og andre må mene om Gadaffi, fastslog Lene Espersen:

– Skal FN-resolutionen være udtømmende for, hvad man må mene politisk? FN’s resolution forhindrer ikke Danmark i at give udtryk for, at Gadaffi har mistet al legitimitet i befolkningen, sagde hun på samrådet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. maj. 2011 - 10:34   03. sep. 2012 - 12:42

Indland