Frank Aaen konfronterer Lene Espersen med afrikanske fredsforslag for Libyen på åbent samråd i dag. – Vi skal tilbage på fredssporet, siger Aaen.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/01-fred-web-087.jpg)
I dag skal udenrigsminister Lene Espersen (K) i åbent samråd om Sydafrikas og Den Afrikanske Unions fredsforslag for Libyen.
Enhedslistens udenrigsordfører, Frank Aaen, har kaldt ministeren i samråd i Forsvarsudvalget for at forklare, hvordan hun forholder sig til forslagene om en øjeblikkelig våbenhvile, der skal sætte gang i en køreplan for fred i Libyen.
– Der er faktisk initiativer for at få fredsforhandlinger i gang. Det skal vi have frem, siger Frank Aaen til Arbejderen.
Den Afrikanske Union, der samler 53 lande i Afrika, har siden krigens start forsøgt at mægle for fred.
I sidste måned sendte unionen en delegation med den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, i spidsen til Libyen.
Her fik Den Afrikanske Union ja til en våbenhvile fra Gadaffi, men nej fra oprørerne i Benghazi, der kræver Gadaffi fjernet før en våbenhvile.
– Danmark og NATO har accepteret, at oprørerne afviser at deltage i fredsforhandlinger. Regeringen og de øvrige partier bag krigen fjerner sig mere og mere fra en våbenhvile, mener Frank Aaen.
– Fredsudspillet fra Den Afrikanske Union er slet ikke på dagsordenen. I stedet taler man om, at der kun kan indledes fredsforhandlinger efter Gadaffi er fjernet. Det kan betyde en meget lang krig, tilføjer han.
Frank Aaen håber, at et øget fokus på mæglingsforslagene kan få Danmark »tilbage på fredssporet.«
Også de Sydamerikanske ALBA-lande har forsøgt at mægle i krigen, og senest har Tyrkiet meldt sig på banen med en syv-dages plan for fred i Libyen.
På samrådet skal Lene Espersen også svare på, om hun mener at det er en forudsætning for fred, at Gadaffi bliver afsat, og om målsætningen om et såkaldt regimeskifte ligger inden for FN-rammerne for krigen.
Abejderen dækker selvfølgelig samrådet, som du også kan følge på ft.dk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278