06 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kapitalist-skat deler rød blok

Kapitalist-skat deler rød blok

Tirsdag, 31. august, 2010, 10:27:02

S og SF siger nej tak til de fleste af Enhedslistens milliarder. De frygter, at spekulanterne vil flygte ud af landet hvis aktieskatten bliver højere.

Kapitalist-skat deler rød blok

Både Socialdemokraterne og SF vender tommelfingrene nedad til størstedelen af de 30 milliarder kroner, som Enhedslisten vil tage fra samfundets rigeste og lægge i statskassen.

Arbejderen skrev i weekenden om Enhedslistens alternative finanslovsforslag, som giver råd til at tage både velfærdsforringelser og tolv minutters ekstra daglig arbejdstid af bordet.

Men S og SF vil ikke beskatte olieselskaberne og de rigeste så hårdt, som Enhedslisten lægger op til.

– Vi har tænkt os at fastholde forslaget om tolv minutter ekstra om dagen – uanset hvad. De udfordringer Danmark står overfor er langt større problemer:Vi kommer til at mangle arbejdskraft i løbet af ganske få år, siger SF’s finansordfører, Ole Sohn, til Arbejderen.

Et af omdrejningspunkterne er at indføre en aktie-omsætningsafgift på 0,5 procent af al aktiehandel. Men Socialdemokraterne og SFvil kun gå med til halvdelen:

– Jeg tror ikke på Enhedslistens tal. Enhedslisten vil slet ikke få så stort et beløb ind, som de tror. Hvis vi sætter en aktieskat højere end vores forslag på 0,25 procent, risikerer vi at aktiehandelen flytter ud af landet til eksempelvis børsen i New York. Skattepolitik handler altså om rigtige menneskers liv og levned. Vi kan ikke bare eksperimentere løs. Det er sgu virkelighed det her, siger Socialdemokraternes næstformand og skatteordfører, Nick Hækkerup til Arbejderen.

 

Enighed om multinationale
Mere enighed er der om Enhedslistens forslag om mere kontrol og strengere regler for de multinationale selskaber:

– SKAT’s muligheder for at kontrollere de multinationale selskaber er blevet skåret massivt ned. Der er god grund til at tro, at der her er en del penge at hente. Vi skal opprioritere SKAT, så vi kan tage fat i de multinationale. Blandt andet skal vi sikre, at de multinationales datterselskaber betaler skat i Danmark, siger Nick Hækkerup.

Til gengæld vil Socialdemokraterne og SF ikke være med til at rulle alle de borgerliges skattelettelser tilbage:

– Grundlæggende syntes vi, at det var fornuftigt, at sænke skatten på arbejde. Vi vil ikke være med til, at hæve indkomstskatten mere end de seks procent vi indfører med vores millionærskat. Og længere er den ikke. Her er vi holdningsmæssigt uenige med Enhedslisten om, hvor meget indkomstskatten skal stige. Vi mener ikke, at indkomsterne over én million skal straffes så hårdt som Enhedslisten er klar til, indrømmer Nick Hækkerup.

SF er klar med opbakning til Socialdemokraterne, men afviser at gå i detaljer om, hvorfor de to partier ikke er klar til at gå lige så hårdt til de rigeste og spekulanterne som Enhedslisten er:

– Vi har lavet vores forslag på vores måde. Enhedslisten vil noget andet. Derfor har de lavet et andet forslag. Jeg synes det er fint med to forskellige varianter. Så kan vælgerne se forskel, påpeger Ole Sohn.

 

Olieprofit fredes
Men hvad så med Nordsøolien? Siden den borgerlige regering og Dansk Folkeparti lavede aftalen med de multinationale olieselskaber, er olieprisen næsten firedoblet.

Hvis aftalen bliver genforhandlet, kan en ny regering sikre, at olieselskaberne spytter ti milliarder ekstra i statskassen allerede til næste år:

– Det er et sødt forslag. Men det kan ikke lade sig gøre: Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en ualmindelig dårlig aftale med olieselskaberne ude i Nordsøen. Det er en aftale, som binder de kommende regeringer frem til år 2050. Problemet er, at den ikke kan genforhandles. Hvis vi ophæver aftalen skal vi betale erstatning – og det beløb vil være langt større end det beløb vi kan få ind, siger Nick Hækkerup.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. aug. 2010 - 10:27   03. sep. 2012 - 12:41

Indland