Regeringens finanslov rammer hårdt blandt landets fattigste og unge under uddannelse, mens de rigeste kun får udskudt nogle skattelettelser.
Det finanslovsforslag for næste år, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlagde i går, rammer landets fattigste hårdt, mens de rigeste går ram forbi.
Finanslovsforslaget udmønter en del af nedskæringerne i regeringens og Dansk Folkepartis såkaldte genopretningsplan.
Det drejer sig om en lang række nedskæringer på det sociale område og om øget brugerbetaling, især på en række uddannelser.
– Finanslovforslaget afspejler, at nye tider kræver nye løsninger. Med genopretningsaftalen er regningen betalt, mens den stadig var til at håndtere, siger Claus Hjort Frederiksen.
Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, mener dog langt fra, at regningen er betalt. Den havner hos landets fattigste, påpeger han:
– Det er jo sigende, at lettelserne af topskatten kun udskydes et par år, mens de forringelser som rammer arbejdsløse og børnefamilier er permanente.
Alene nedskæringerne på børnechecken bidrager med 350 millioner kroner til finanslovsforslaget for 2011.
Det vil, når nedskæringerne er fuldt indfaset, sende 9000 personer ud i fattigdom, og kraftigt bidrage til ghettoiseringen, advarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
I Vollsmose i Odense vil andelen af fattige, beregnet efter OECD’s fattigdomsgrænse, stige fra 18 til 23 procent. En lignende stigning gør sig gældende for Gellerup i Århus, påpeger AE-rådet.
Halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år giver først gevinst på statsbudgettet fra 2012, når de langtidsarbejdsløse har opbrugt dagpengeperioden. Regeringen regner med at forringelserne vil spare dagpengene væk fra 11.000 arbejdsløse. Det antal kan dog blive langt større, da antallet af langtidsarbejdsløse er i kraftig vækst. I Nordjylland er der tale om næsten en tredobling på bare et år.
De mange nedskæringer forhindrer dog ikke statens gæld i at vokse. Den økonomiske redegørelse, der følger med finanslovsforslaget afslører, at statsgælden vokser med 277 milliarder kroner til næste år.
– Det er faktisk omtrent samme beløb som regeringens skattelettelser samlet har kostet statskassen, påpeger Frank Aaen.
Den voksende statsgæld får regeringens ord om økonomisk ansvarlighed til at klinge hult, mener han.
–- Virkeligheden er, at VKO gældsætter Danmark, fordi de holder fast i de skattelettelser, som der slet ikke er økonomisk råderum til, siger Frank Aaen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278