07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Finanslobby skjuler ny krisefare

Finanslobby skjuler ny krisefare

Tirsdag, 10. august, 2010, 10:58:53

Danske Bank melder om fremgang, men har store afskrivninger på tab. Finanskrisen er ikke overstået, advarer Aktieugebrevet.

Finanslobby skjuler ny krisefare
Bille
Amagerbanken kan blive den næste danske bank, der vælter. Det kan blive dyrt for indskyderne, for Bankpakke I, der indeholder den ubegrænsede indskydergaranti, udløber til oktober.

En nylig stresstest har vist, at EU-landenes storbanker bortset fra enkelte brådne kar er i glimrende form. Det gælder ikke mindst  de danske banker, herunder Danske Bank, der offentliggør halvårsregnskab i dag.

Men finanssektoren er stadigvæk en kolos på lerfødder, advarer professor Finn Østrup Copenhagen Business School. Og det kan give problemer, når Bankpakke I udløber ved udgangen af september.

– Bankerne skal betale en stor regning, når de begynder at realisere tabene på de mange investeringer i fast ejendom – især erhvervsejendomme, siger Finn Østrup til Berlingske Business.

Ifølge bankernes brancheorganisation Finansrådet er det værste overstået, og det samme mener det store flertal af bankøkonomerne, men Finn Østrup vurderer, at den seneste tids bedring kun er midlertidig, og hurtigt kan gå i stå.

Hvem der har mest ret, kan Danske Banks halvårsregnskab måske give et fingerpeg om. Ifølge Arbejderens oplysninger vil banken være tvunget til nye milliardstore afskrivninger på tab.

Heller ikke ifølge Aktieugebrevet står det så godt til, som bankernes egne økonomer påstår.

»Vi mener, at den positive stemning på aktiemarkedet bygger på én stor løgn. Men hvis det er det billede, de professionelle investorer handler ud fra (og bankøkonomerne markedsfører i de elektroniske medier), så kan det en tid fremad give positive aktiemarkeder«, skriver ugebrevet, der dermed forudser en ny boblesprængning.

Finanskrisen har foreløbig kostet de danske banker 105 milliarder kroner i tab på udlån. Danske Bank har rekorden med et tab på godt 42 millioner kroner – men det beløb kan vokse med flere milliarder kroner, når banken i dag offentliggør sit regnskab for første halvår af 2010, samt forventningerne til andet halvår.

Amagerbanken og FIH Erhvervsbank er i forhold til deres størrelse dem, der har lidt størst tab, og de er da også sat på observationslisten hos de internationale kreditvurderingsbureauer, som overvejer at give deres aktier junk-status.

De to banker er ikke de eneste, der står til en nedgradering. Det samme gør faktisk ti ud af de tolv danske banker, som bliver løbende vurderet af bureauerne – dog fra et noget højere udgangspunkt.

Alle danske banker klarede sig ellers fint igennem EU’s officielle stresstest for nylig. Men testen var lagt til rette, så alle store EU-banker kunne bestå den, påpeger ugebrevet Mandag Morgen.

– Hvis man laver en eksamen, som alle deltagerne består, så bør man altid stille spørgsmålstegn til udformningen, siger Handelsbanken cheføkonom Jes Asmussen til ugebrevet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. aug. 2010 - 10:58   03. sep. 2012 - 12:41

Indland