Viborg og Silkeborg Kommuner har fået tilladelse til at bryde reglen om, at der højst må være 28 elever i hver skoleklasse.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03b-kampeklasser-130.jpg)
Viborg og Silkeborg Kommuner har fået tilladelse til at bryde reglen om, at der højst må være 28 elever i hver skoleklasse.
Folkeskoleklasser med 32, 35 eller flere elever kan blive en kendsgerning på skolerne i Viborg og Silkeborg Kommuner, når de lukker dørene op for det nye skoleår.
Midt i sommerferien har de to kommuner fået et ja fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet på deres ansøgning om dispensation fra reglen om, at der højest må være 28 elever i hver enkelt folkeskoleklasse.
– Det er fuldstændig ulogisk, når vi har en ny forskningsrapport som dokumenterer, at mindre klasser giver højere karakterer og større faglighed, siger Troels Boldt Rømer, formand for Danske Skoleelever, til Arbejderen.
Det er AKF (Anvendt Kommunal Forskning), der har lavet undersøgelsen, som viser, at især drenge og bogligt svage elever har gavn af små klasser. Resultatet baserer sig på 6000 elever.
I Silkeborg vil skolechefen på tirsdag diskuterer brugen af større klasser med kommunens skoleledere. Han forventer ikke, at kæmpeklasserne vil blive brugt voldsomt meget i det kommende skoleår, fordi skoleåret for længst er planlagt. Så tilladelsen vil først for alvor blive taget i brug i skoleåret 2011-12.
Der er ikke meldt noget ud til skolerne om, at de skal lave større klasser af sparehensyn.
– Men det kommer i en periode, hvor man i hele landet er ved at tilpasse sig til nogle økonomiske vilkår, og her er så en mulighed for at optimere driften og tilrettelæggelsen af undervisning, siger Huno Jensen, skolechef i Silkeborg Kommune til Folkeskolen.
Den gennemsnitlige klassekvotient i folkeskolen har haft en stigende tendens de sidste 20 år. I skoleåret 2008/09 var der i gennemsnit 20,2 elever i hver klasse på landsplan. I 1988/89 var klassekvotienten 18,2. Der er store udsving i klassestørrelserne på landsplan.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278