Danmark har store interesser i Libyens enorme olie- og gasreserver. Det fremgår af den Libyen-strategi, som partierne bag krigen blev enige om i dag.
Danmark vil arbejde for en frihandelsaftale med Libyen og for større adgang til landets enorme uudforskede olie- og gasreserver.
Det fremgår af regeringens endnu ikke offentliggjorte udspil til en dansk Libyen-strategi, som Arbejderen er kommet i besiddelse af.
– Det første skridt er at redde civilbefolkningen. Det næste skridt er at sikre at Libyen kommer på fode igen. Her har Danmark selvfølgelig nogle interesser. Fri handel er et godt princip til at sikre, at Libyen kan blive et stabilt samfund, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til Arbejderen.
Regeringen fik på et møde i går opbakning til Libyen-strategien fra de partier, som støtter krigen.
Det kommer ikke bag på Kommunistisk Parti, som siden krigens start har kaldt den et "imperialistisk røvertogt."
Læs interview med Jørgen Petersen: "Krigen er en fejl"
– Regeringens udspil er bare med til at dokumentere, at krigen handler om adgang til Libyens olieressourcer og ikke om at beskytte civile, siger partiets formand, Jørgen Petersen.
Arbejderen skrev forrige uge, hvordan Gadaffi-styret i 2008 gav Danmark et særligt motiv til at gå ind i Libyen ved at indføre boykot mod dansk eksport og investeringer i landet.
Læs artiklen "Danmarks særlige motiv: Libysk boykot af danske varer"
I Libyen-strategien understreger regeringen, at også Gadaffis nationaliseringer fra 1070’erne er en hindring for markedets adgang til de 43,1 milliarder tønder olie og gasreserver på mindst 1,3 trillioner kubikmeter, som Libyen råder over.
Men det er ikke derfor, Danmark er i krig, fastholder Venstre.
– Du får mig ikke til at sige, at vi sender soldater for olie. På spørgsmålet om vi kæmper for olie er svaret 100 procent nej. Når vi i strategipapiret tager fat i de rigdomme, der er i Libyens undergrund er det fordi, de skal danne basis for Libyens indtægter og det er forudsætningen for at Libyen kan komme på fode igen, siger Michael Aastrup Jensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278