Det betyder mørklagte gader og giftgas på fortovet, når mange kommuner skal skære i næste års anlægsbudget.
I Esbjerg er den stramme kommunale økonomi i bogstaveligste forstand som gift for kommunens gartnere.
Et borgerligt flertal i byrådet har nemlig besluttet at genindføre sprøjtegift mod ukrudt på de kommunale arealer for at spare omkring en million kroner. Pengene kan hentes, fordi der er billigere at sprøjte med gift end at ansatte mandskab til at brænde ukrudtet væk.
– Økonomien hos forvaltningen, der har med veje og parker at gøre er meget presset. Og den nuværende ukrudtsafbrænding er meget ressourcekrævende, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Beslutningen vækker harme blandt kommunens specialarbejdere og gartnere, fortæller tillidsrepræsentant Dina Hygum.
– De fleste siger generelt: Det her er ikke godt for vores børn og vores drikkevand. De tænker også på Vadehavet, som er et naturbeskyttet område, som ligger så tæt på. Måske ligger det langt fremme i tiden, men der er en alvorlig miljøpåvirkning, når man bruger gift, siger hun til 3F’s nyhedsbrev.
Den giftige sag er en blandt mange eksempler på nedskæringer i de kommunale anlægsbudgetter i år.
I flere kommuner har byrådene besluttet at slukke gadebelysningen om natten, og det betyder, at eksempelvis Bornholm og Ringkøbing nu ligger hen i mørke om natten.
Mørklægningerne får en række foreninger til at advare om risiko for flere ulykker.
– Vedligeholdelsesstandarden for trafikmarkering i Danmark er generelt på et utroligt lavt niveau. Det er derfor oplagt at der vil være en øget risiko for ulykker, siger Bo Rasmussen, der er formand for Brancheforening for Trafikmarkering i Danmark.
Internationale undersøgelse viser, at der gennemsnitligt sker 25 procent flere ulykker i mørke. Dermed kan besparelsen hurtigt blive dyr, siger Dansk Vejforening, og påpeger at alvorlige trafikulykker typisk koster samfundet 1,5 millioner kroner.
– Det bekymrer os særligt, at de kommuner, der nu vil spare på gadelyset, gør det uden hensyn til at for eksempel trafikmarkeringen er slidt af og skilte er falmede, siger sekretariatschef Søren Bülow.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278