En undersøgelse fra kommunen viser, at ingen borgere føler sig svigtet af hjemmeplejen i Håndværkerhaven – selvom TV2 påstår det modsatte.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03a-palle-125.jpg)
I foråret oplevede en hjemmehjælper, hvordan en bil fulgte efter hende, når hun kørte rundt mellem klienterne i hjemmeplejen i Københavns Nordvestkvarter. Hjemmehjælperne i området har haft problemer med overfald og tyverier, fordi lokale småkriminelle tror, de kan bruge den medicin, de har med til de ældre, som stoffer.
Derfor følte kvinden sig utryg ved bilen og ringede til ind på plejecenteret for at spørge sin overordnede til råds. Hun fik besked på, at hun skulle tage hjem og vente til der mødte en kollega ind, der kunne følges med hende.
Hjemmehjælperen gjorde, som hun fik besked på, og ringede hjemmefra til politiet, som fortalte, at bilen tilhørte TV2. Hun gik hen og spurgte, hvad TV2-journalisterne foretog sig, og fik at vide, at de var ved at optage »noget til et polterabend«.
To måneder efter, i weekenden, kunne hjemmehjælperen se på tv-stationens landsdækkende nyheder hvordan hun og fem andre kolleger fra plejecenteret Håndværkerhaven tager hjem i arbejdstiden og på anden vis snyder de ældre for den hjælp, de har krav på.
– Det er fuldstændig usmageligt. Journalistik af værste skuffe, siger Palle Nielsen, formand for kvindens fagforening, FOA SOSU i København.
– TV2-journalisterne opsøgte senere kvinden i hendes hjem, hvor de råbte til hendes datter, som var alene hjemme, at de »ville have fat i hendes mor«. Datteren blev rædselsslagen, og både hun og hendes mor er gået helt ned med flaget og har nu fået psykologhjælp, fortæller han til Arbejderen.
Historien er en af de sager, som TV2 gennem weekenden har brugt til at belyse påstået svigt og sløseri blandt aftenvagterne i hjemmeplejen på Håndværkerhaven. Afsløringerne har fået en række politikere til at kræve mere kontrol og flere undersøgelser, mens ni ansatte er blevet midlertidigt fritaget for tjeneste.
Men langt de fleste af tv-stationens eksempler kan tilbagevises, fortæller Palle Nielsen. I et klip, hvor en ansat angiveligt køber ind til sig selv i arbejdstiden, er han i virkeligheden på indkøb for en borger efter aftale med ledelsen. Og en timelang pause på kontoret har vist sig at være tid, der er afsat til at forberede et kursus for de andre ansatte i at bruge den håndholdte PDA-computer.
Palle Nielsen erkender, at der er faglige problemer i Håndværkerhaven, når de ansatte ikke er al den tid hos borgeren, som de kan være.
Men han fortæller, at kommunens forvaltning har ringet rundt til samtlige borgere i området og spurgt, om de har fået den pleje, de har krav på:
– Konklusionen er klar: Der er ikke sket omsorgssvigt i Håndværkerhaven. Ingen borgere føler, at de er blevet snydt, fastslår Palle Nielsen.
I de følgende dage vil FOA sammen med Københavns Kommune undersøge sagen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278