08 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gråt hår er ulige lønnet

Gråt hår er ulige lønnet

Torsdag, 01. juli, 2010, 10:09:48

Uligelønnen i den offentlige sektor koster pædagogen eller sygeplejersken op til 3000 kroner om måneden, når hun går på pension. Det skal ændres, mener BUPL.

Gråt hår er ulige lønnet
Ali Nabulsi
Offentlig ansatte pædagoger får mere end 3000 kroner mindre at leve af, når de går pension, end hvis de havde vlagt et typisk mandefag.

3112 kroner.

Så stor er forskellen på hvad en pædagog og en offentligt ansat bygningskonstruktør har et leve for hver måned, når de går på pension som 67-årige. Hvis de bliver pensionerede som 65-årige er forskellen 2.597 kroner.

En ny undersøgelse fra Pædagogernes Pensionskasse (PBU) viser, at uligelønnen på det offentlige arbejdsmarked fortsætter når håret er blevet gråt.

– Forskellen opstår fordi bygningskonstruktørens løn er højere, og fordi de har en højere bidragsprocent til pensionen. Det betyder konkret, at pædagogen som pensionist mangler cirka 3000 kroner om måneden i forhold til det, hun ville have haft, hvis der var ligeløn, og det er selvfølgelig ikke rimeligt, siger Henning Pedersen, formand for pædagogernes fagforening, BUPL.

Uligheden opstår på grund af den historiske lønforskel der betyder, at offentligt ansatte i typiske kvindefag som pædagog, social- og sundhedsarbejder eller sygeplejerske får omkring 17 procent mindre i løn end kolleger der arbejder i typiske mandefag - selv om de har lige lang uddannelse. Det har regeringens Lønkommission påvist.

I pensionsalderen bliver forskellen forstørret af, at kvinder typisk har taget længere barselsorlov og deltidsarbejde for at tage sig af børnene, så de har tjent mindre op til pensionen.

Men efter en lovændring i 2007 får kvinderne ikke længere del i deres mands arbejdsmarkedspension, hvis de bliver skilt.

– Politikerne sagde dengang, at det var en gammeldags regel, at man skulle dele arbejdsmarkedspensionen ved skilsmisse. De mente, der var reel ligestilling. Men nu har Lønkommissionen dokumenteret, at det er der ikke, og derfor var politikerne for tidligt ude, siger økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet ifølge BUPL.

Ligestillingsforsker Karen Sjørup fra Lønkommissionen advarer om, at der i fremtiden vil være større klasseforskelle på pensionister i Danmark.

Henning Pedersen vil bruge fornyelsen af de offentlige overenskomster til næste år på at kæmpe for et opgør med uligelønnen, og dermed også pensionen. Men det koster penge, påpeger han.

– Folketinget må bevilge en ekstra sum penge til fordeling over en årrække. Det er et samfundsanliggende at rette ulighederne op, og problemet skal være løst i 2020, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. jul. 2010 - 10:09   03. sep. 2012 - 12:41

Indland