Danmark har en helt særlig interesse i at gå i krig mod Gadaffi, som i 2008 indførte et boykot mod danske varer og investeringer. WikiLeaks-dokument afslører, at den danske regering forsøgte at presse EU til at straffe Libyen.
Dansk erhvervsliv har store interesser i et regeringsskifte i Libyen. Gadaffi-styret har flere gange indført boykot af danske varer og bremset virksomhedernes investeringer i det olierige Libyen.
– Det er rigtigt, at der har været en lang række chikanerier overfor Danmark, herunder også boykot af danske virksomheder. Det er ærgerligt når der ikke er fri konkurrence, siger Peter Thagesen, afsætningspolitisk chef i Dansk Industri, til Arbejderen.
I juni 2008 gik danske firmaer glip af ordrer på i millionklassen, da Libyens ledelse indførte en handelsboykot af danske varer og investeringer efter genoptrykningen af Muhammed-tegningerne.
Netop den sommer stod Libyen overfor at modernisere landets vandforsyning, sanitære faciliteter og bygge lufthavne, skoler og boliger. Projekter til en samlet værdi af op mod 600 milliarder kroner. Men de danske firmaer fik ikke del i ordrerne.
Dansk Industri beklagede dengang tabet.
Nu afslører et hemmeligtstemplet WikiLeaks-dokument, at den danske regering i 2008 forsøgte at presse EU til at straffe Libyen for blokaden mod de danske investeringer.
Dokumentet er en briefing fra USA’s ambassadør i Libyen til Washington om forhandlinger mellem EU og Libyen om at styrke det politiske og økonomiske samarbejde.
"Den danske generalkonsul, George Wallen, fortalte for nylig EU-ambassadørerne i Tripoli at Danmark ville nedlægge veto mod en rammeaftale med Libyen, med mindre Libyens regering ophævede forbuddet mod dansk import og forbuddet mod dansk deltagelse i infrastruktur-projekter i Libyen," skriver den amerikanske ambassadør John Godfrey i brevet.
Et andet WikiLeaks-dokument viser, at den libyske regerings beslutning om "boykot mod danske produkter og forbud mod at lade danske virksomheder tage del i infrastrukturprojekter" har givet den danske generalkonsul i Libyen diplomatiske problemer.
Hos Dansk Industri håber Peter Thagesen, at den danske deltagelse i Libyen-krigen kan ændre situationen.
– Vi kæmper sammen med andre allierede for at undgå en massakre på civilbefolkningen. Dén indsats forventer vi vil give os goodwill i Libyen, siger han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278