Regeringen vil ikke pålægge store danske olieselskaber som DONG og Mærsk internationale krav om åbenhed om skattebetaling i ulande.
Det skal fortsat være frivilligt for store danske multinationale selskaber, som eksempelvis A. P. Møller-Mærsk og DONG, om de vil oplyse, hvor mange penge de trækker ud af verdens allerfattigste lande gennem minedrift eller olieudvinding.
Enhedslistens Frank Aaen forsøgte ellers torsdag – i samarbejde med flere danske ulandsorganisationer – at få Danmark og danske virksomheder til at tilslutte sig det mellemstatslige EITI-initiativ.
EITI, »Extractive Industries Transparency Initiative«, er oprettet i 2002 og forsøger at sikre mere åbenhed omkring udvindingsindustrien i ulandene. EITI stiller krav om, at selskaberne skal offentliggøre, hvor mange penge de betaler i skat til det land, de arbejder i, og hvor meget de betaler ulandene for udvinde råstoffer.
– Det er vigtigt at få åbenhed om, hvorvidt pengene går udenom borgerne i det pågældende land. Vi ved, at ulandene hvert år bliver snydt for store milliardbeløb af de multinationale selskaber, der hiver deres overskud ud af ulandene, siger Frank Aaen til Arbejderen.
For hver gang de rige lande betaler én dollar i udviklingsbistand til verdens fattige, forsvinder 10 dollar ud af landene som følge af korruption, kriminalitet og – ikke mindst - skatteunddragelse fra de multinationale virksomheder, der vurderes, at være ansvarlig for to tredjedele af kapitalflugten.
Det viser en ny undersøgelse fra den amerikanske tænketank Global Financial Integrity, baseret på tal fra Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.
Aaen mener, at Danmark bør indskrive EITI’s moralske kodeks i sin lovgivning og stille krav til eksempelvis Mærsk og DONG, der opererer i udlandet. Regeringen har aktiemajoriteten i DONG, og kunne med et pennestrøg tilslutte DONG til EITI.
Men den er udviklingsminister Søren Pind ikke med på:
– Hr. Frank Aaen bruger meget tid på at jagte danske selskaber i alle mulige sammenhænge. Den trang deler regeringen sådan set ikke i udbredt grad. Vi ser gerne, at danske selskaber bliver medlemmer, men vi har ikke nogen trang til at tvinge dem; det må selvsagt være op til et frivillighedsprincip, lød det fra ministeren torsdag.
Både SF, Socialdemokraterne og de Radikale bakker op om forslaget. Derfor håber Frank Aaen på, at det bliver vedtaget, når en ny regering kommer til. Også ulandsorganisationen IBIS bakker op:
– Danske virksomheder som DONGog Mærsk bør tilslutte sig EITI-initiativet. Det vil være et første skridt i retning af mere gennemsigtighed om skat og korruption. Vi ved, at Mærsk opererer i Angola, der er et land med udbredt korruption. Det mindste Mærsk kunne gøre var, at tilslutte sig EITI. Det har man valgt ikke at gøre, konstaterer Lars Koch, politisk rådgiver hos IBIS overfor Arbejderen.
IBIS har flere gange – dog uden held – været i kontakt med Mærsk for at få dem til at tilslutte sig EITI-initiativet.
Ifølge Ibis forsvinder der hvert år illegalt mellem 6-700 milliarder dollars årligt fra ulandene gennem selskabers skattefusk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278