Regeringen kan sagtens gennemføre sin nedskæringspakke uden at det går ud over opsvinget, vurderer storbankernes økonomer. Andre økonomer tvivler.
Skær bare til i det offentlige, Løkke og Hjort – vi skal nok klare den!
Sådan lyder beskeden fra cheføkonomerne i de to storbanker Nordea og Danske Bank.
– Opsvinget bider sig fast. Det gør det, fordi den private sektor nu kan overtage rollen som vækstmotor. Vi ser det herhjemme. Vi ser det globalt, siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, til dagbladet Børsen.
Han får i samme avis opbakning fra Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.
– Der er ved at komme en dynamik i dansk økonomi. Heri ligger, at selv om vi strammer finanspolitikken, er der ikke grund til at tro, at det fører os ud i en ny økonomisk nedtur, siger Steen Bocian.
Troen på, at opsvinget i den private sektor nu er så stærkt, at det vil bide sig fast på trods af regeringens »genopretningsplan«, som vil have ti års nulvækst i den offentlige sektor, deles dog ikke af alle økonomer.
Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, advarer kraftigt imod at træde på den finanspolitiske bremse.
– Krisen har kastet os ned i et økonomisk hul, som vi ganske vist langsomt er på vej op af – også selv om vi ikke hjælper til med politiske incitamenter i form af øget privat eller offentligt forbrug. Men hvis vi strammer op, risikerer vi at det var meget længe, før vi kommer helt op af hullet, siger Frederik I. Pedersen til Arbejderen.
– Det vil betyde, at vi risikerer at fastholde arbejdsløsheden på det nuværende høje niveau. Vores anbefaling er, at der først kan strammes op, når arbejdsløsheden for alvor er på vej ned, siger Frederik I. Pedersen.
Selv uden regeringens planlagte stramninger vil dansk økonomi først komme ud af »væksthullet« i 2013, vurderer Frederik I. Pedersen.
Nordeas cheføkonom mener derimod, at der er så meget gang i det private forbrug, at det kan sætte gang i den danske økonomi. Ifølge Helge J Pedersen voksede privatforbruget i 2010 med hele 3,25 procent.
Det tal kan AE’s chefanalytiker overhovedet ikke genkende.
– Alle de tal, jeg har set indtil nu, tyder på en samlet forbrugsstigning i 2010 på omkring to procent. Og det er endda hovedsagelig i kraft af et stor forbrug af el og brændsel på grund af den kolde vinter, og en fremgang i bilsalget på ikke mindre end 30 procent, som næppe vil forsætte i de kommende år, siger Frederik I Pedersen.
Også Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, finder Nordeas forbrugstal for »meget lidt sandsynligt«.
– Sidste gang vi oplevede sådan en vækst, havde vi et helt andet bolig- og arbejdsmarked, samt muligheden for at låne til vores forbrug. Sådan er det ikke nu, siger Jes Asmussen til Børsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278