05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ghettoudspil til tjek

Ghettoudspil til tjek

Tirsdag, 16. november, 2010, 10:40:45

Eksperter advarer mod lovsjusk og S og SF’s baglande er i oprør: Nye stramninger af udlændingepolitikken er ikke populære.

Ghettoudspil til tjek
Ali Nabulsi
Institut for Menneskerettigheder vil især tjekke, om ghettoplanens mulighed for hurtigere at smide såkaldte »problemfamilier« ud samt mindre boligstøtte ved manglende forældreansvar og tvungen daginstitution for indvandrerbørn er foreneligt med menneskeretten til familieliv og forbuddet mod diskrimination på grund af statsborgerskab og race eller etnisk oprindelse.

Institut for Menneskerettigheder (IMR) vil undersøge, om regeringens nye udspil om ghettoer og ægtefællesammenføring overholder menneskerettighederne.

– Vi gransker udspillenes forslag grundigt for at kunne give den bedst mulige rådgivning herunder i forhold til konkret udformning af forslagene i lovgivning, siger IMR’s direktør Jonas Christoffersen.

IMRvil især tjekke, om ghettoplanensmulighed for hurtigere at smide såkaldte »problemfamilier« ud samt mindre boligstøtte ved manglende forældreansvar og tvungen daginstitution for indvandrerbørn er foreneligt med menneskeretten til familieliv og forbuddet mod diskrimination på grund af statsborgerskab og race eller etnisk oprindelse.

Også regeringens og Dansk Folkepartis planer om et pointsystem, hvor udlændinge, der ønsker at være sammen med deres mand eller kone i Danmark, skal optjene point, vil IMR granske nøje.

En af stramningerne, et gebyr på 5050 kroner per person der søger familiesammenføring, blev sendt i høring i torsdags. Eksperter og organisationer fik tre dage til at komme med deres kommentarer. En praksis, som der har fået advokater og flere interesseorganisationer til at beskylde integrationsministeren for at lave »lovsjusk«.

Samtidig er der røre, både i det socialdemokratiske og i SF’s bagland, over, at toppen af S og SFhar taget ideen om et pointsystem til sig. En række S-borgmestre på den københavnske vestegn, som traditionelt har været »strammere« i udlændigedebatten, siger klart nej til nye stramninger af udlændingereglerne. De opfordrer kraftigt deres partifæller på Christiansborg til kontant at afvise det pointsystem for familiesammenføringer, som VKO har aftalt at gennemføre.

– Når jeg læser det oplæg, der ligger, så får jeg den samme krybende fornemmelse i kroppen, som da jeg læste om optakten til Rigsdagsbranden i Berlin, inden Hitler kom til magten - og som jeg havde, da jeg engang besøgte Sovjetunionen. Tankesættet er præcis det samme, siger Herlevs borgmester, Kjeld Hansen i Information.

Ishøjs S-borgmester Ole Bjørstorp opfordrer også S-ledelsen til at afvise VKO's udlændingeaftale. Og Rødovres S-borgmester Erik Nielsen mener, at der er strammet rigeligt.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, kritiserer også udlændingeudspillet, som han mener deler befolkningen i et A og et B-hold. Og han langer – igen – voldsomt ud efter Dansk Folkeparti.

– Dansk Folkeparti har med den nye udlændingeaftale vist, at partiet stadig ikke er stuerent, siger Poul Nyrup Rasmussen til Jyllands-Posten.

– Jeg mener, at S og SF sagtens kan være regeringsduelige og samtidig tage afstand fra Dansk Folkeparti på udlændingeområdet, siger Nyrup Rasmussen, som i dag er formand for de europæiske socialdemokrater.

Også SF’s bagland tager afstand fra at stramme yderligere:Det er budskabet i en rundspørge, som Ritzau har lavet blandt SF's lokalformænd. 47 ud af i alt 107 lokalformænd har svaret. Tre fjerdedele kan ikke støtte et pointsystem, der strammer den nuværende 24-års-regel. Til gengæld er 40 procent af lokalformændene klar til at støtte et pointsystem, der lemper 24-års-reglen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. nov. 2010 - 10:40   03. sep. 2012 - 12:42

Indland