05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Syv millioner til Myanmar

Syv millioner til Myanmar

Torsdag, 04. november, 2010, 10:24:57

Gymnasieelever fra hele landet samlede i går ind til nye og ucensurerede skolebøger til unge fra Myanmar.

Syv millioner til Myanmar
Christian Holst
Her i klasseværelset på en kostskole for flygtninge fra diktaturet i Myanmar falder pengene fra Operation Dagsværk på et tørt sted.

I går forlod 25.000 gymnasieelever skolebænken for en dag, for i stedet at samle ind til unge burmeseres uddannelse.

Gymnasieeleverne har valgt at støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Myanmar (Burma), som pengene fra Operation Dagsværk går til i år.

– Burma er under rivende udvikling. Man kan nu med relativt få midler lave store ændringer, siger Operation Dagsværks talsperson Lærke Skærlund, til Arbejderen.

Burma, eller Myanmar, som det hedder på burmesisk, har været et militærdiktatur i 48 år, hvor undervisningen har været bygget på envejskommunikation og udenadslære.

I dag skal alt undervisningsmateriale godkendes af regeringen.

Vi vil sikre, at lærerne kan give en undervisning, som gør det muligt for eleverne at tænke kritisk

Henrik Stubkjær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp

Pengene fra Operation Dagsværk skal bruges til at give eleverne nye undervisningsmaterialer og forbedrede undervisningsforhold. Desuden vil pengene gå til efteruddannelse af lærerne.

– Vi vil sikre, at lærerne kan give en undervisning, som gør det muligt for eleverne at tænke kritisk, fortæller generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, til Arbejderen.

Som følge af militærdiktaturets totalitære politik, befinder der sig nu mere end en halv million burmesiske flygtninge på grænsen mellem Burma og Thailand. Det er de unge burmesere, der lever i dette grænseland, som årets indsamling retter sig mod.

– Projektet skal sikre de unge burmesere en kvalificeret uddannelse, så de kan være med til at skabe en demokratisk udvikling i Burma, siger Lærke Skærlund.

Der er et kraftigt ønske i Burma om politiske ændringer, hvilket har resulteret i, at styret er blevet presset til at afholde det første præsidentvalg i 20 år, som finder sted på søndag.

Iagtagere forventer dog ikke, at det vil føre til en afskaffelse af diktaturet.

– Valget er endnu et udtryk for det burmesiske folks krav om en stigende demokratisering. Men ingen tror at en omskiftning til demokrati sker på en uge, forklarer Henrik Stubkjær.

Operation Dagsværk forventer, at gårsdagens indsamling vil give syv millioner kroner til de unge burmesere.

 

Artiklen er skrevet af Nynne Philip Toldam og Frederik Tollund Juutilainen fra Christianshavns Gymnasium, der arbejdede som dagsværkere på Arbejderen i går.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2010 - 10:24   03. sep. 2012 - 12:42

Indland