Det koster Australien 50 millioner kroner mere at sende gift til behandling i Danmark end at bygge anlæg, der kan behandle giften selv.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03a-giftskib-189.jpg)
Det koster mere at sende de foreløbigt 6100 tons giftigt affald fra Sydney til Kommunekemi i Nyborg, end det gør at behandle affaldet i Australien.
Det viser tal, som det socialdemokratiske medlem af Folketingets miljøudvalg, Benny Engelbrecht, har modtaget fra miljøministeren.
– Det er jo hovedløst at transportere noget af det mest giftige affald, der findes, tværs over verdenshavene, når australierne siger, at de kan destruere det billigere selv. Det viser bare, at den australske regering ikke aldrig har været indstillet på andre muligheder end at sende det giftige affald ud af landet, siger Benny Engelbrecht til Arbejderen.
Han har spurgt miljøministeriet om den omstridte transport af australsk gift, som skal behandles på Kommunekemi i Nyborg.
Det har han fået to interessante dokumenter ud af, som Arbejderen er i besiddelse af:Et dokument der viser, at hele affaldsprojektet ifølge det australske selskab, der er ansvarlig for affaldet, løber op i 423 millioner kroner.
Og et andet dokument, der viser, at Orica selv har beregnet, at det kun vil koste 370 millioner kroner at opføre et anlæg, der kan behandle og destruere det farlige affald ved hjælp af såkaldt geomelt-teknologi.
Ifølge Benny Engelbrecht har Australien i dag tre anlæg, som er godkendt til at behandle farligt affald – dog ikke HCB-affald. Men de australske myndigheder kunne vælge at opgradere bare ét af de tre anlæg.
– Et industrialiseret land som Australien skal og bør kunne håndtere sit eget farlige affald, især når det er så giftigt som HCB, mener han.
Det første af fire skibe ladet med 2500 tons giftigt affald hver ventes inden længe at forlade havnen i Sydney med kurs mod Nyborg.
Transporten blev før sommerferien godkendt af miljøminister Karen Ellemann (V) men både borgergrupper, Danmarks Naturfredningsforening og oppositionens politikere er kritiske overfor planen – især fordi de frygter konsekvenserne af et forlis undervejs.
Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278