Satspuljeaftalen giver 400 millioner kroner til psykiatrien de næste fire år. Det er et markant fald. Sidste år var beløbet 678 millioner.
Der bliver de næste fire år tilført 400 millioner ekstra kroner til projekter i psykiatrien. Den glade nyhed fortalte sundhedsminister Bertel Haarder i fredags.
Reelt er det de psykisk syge selv, som sammen med andre på overførselsindkomst, betaler for projekterne.
Pengene stammer nemlig fra satspuljen, der er opstået ved hvert år at tage 0,3 procent fra prisreguleringen af alle overførselsindkomster. Det betyder, at førtidspensionister, arbejdsløse, folkepensionister og uddannelsessøgende finansierer puljen.
– Det er tankevækkende, at psykisk syge på førtidspension på den måde selv finansierer en del af deres behandling. Psykiatrien finansieres primært over satspuljen. Det er et problem, ikke mindst nu, hvor der bliver færre og færre penge i puljen. Psykiatrien burde finansieres på linje med kræft og andre sygdomme, siger Steen Moestrup, medlem af forretningsudvalget i LAP (Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere) til Arbejderen.
Han henviser til, at beløbet i satspuljen i år kun er en tredjedel af sidste år. Det rammer også psykiatrien, som får 400 millioner i år mod 678 millioner sidste år.
Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten er med i satspuljeaftalen. Men SF’s psykiatriordfører, Özlem Cekic, erkender, at psykiatrien ikke burde være afhængig af penge fra en pulje.
– Vi mener, at psykiatrien burde finansieres over finansloven på linje med andre sygdomme. Men det er ikke lykkedes at få igennem. Tænk hvis for eksempel kemobehandlingen var afhængig af, om der var penge nok i en pulje. Det ville ingen acceptere. Men det her svarer til det, siger hun til Arbejderen.
Özlem Cekic hæfter sig desuden ved, at 85 af de 100 millioner kroner i den nye aftale bruges til at videreføre projekter, der blev sat i gang i 2007, og ville være blevet droppet, hvis der ikke blev afsat penge til dem.
– Så reelt er der meget få nye initiativer i aftalen, understreger SF’eren.
Blandt de nye initiativer er både Özlem Cekic og Steen Moestrup særligt glade for, at aftalen betyder nogle millioner til arbejdet md at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien.
Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen er godt tilfreds med satspuljeaftalen. At der er færre penge i puljen i år, og at psykiatrien er så afhængig af puljen, bekymrer hende ikke.
– Det er jo betingelserne ved satspuljen. At den er sådan indrettet er Nyrups ansvar, så spørg ham om det, siger hun til Arbejderen.
På onsdag i næste uge færdigforhandles satspuljeaftalen på det sociale område.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278