06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Klimaaktive fagforeninger

Klimaaktive fagforeninger

Torsdag, 23. september, 2010, 11:32:11

Faglig sekretær Allan Leegaard tror, at byggefagenes klimaplan rystede græsrødderne – på den gode måde altså.

For Byggefagenes Samvirke er det nyttigt at være med i det nye klimanetværk GNBO – Græsrøddernes Netværk for Bæredygtig Omstilling.

– Det kan vi bruge, når vi skal ud med vores budskab om behovet for og mulighederne i klimarenovering og bæredygtigt byggeri, siger Allan Leegaard til Arbejderen.

Leegaard var med til netværkets klimaseminar tidligere på måneden. Det foregik i fagforeningen TIB i København og samlede repræsentanter fra en række organisationer og fra nogle fagforeninger.

– Netværket omfatter jo de grønne bevægelser, som vi godt kender. Det nye er, at fagbevægelsen blander sig. Det kan give klimanetværket mere gennemslagskraft, forklarer Allan Leegaard.

Men han mener også, at det har en helt praktisk side:

– Netværket kan give fagbevægelsen adgang til ekspertise, som man har i klimaorganisationer og blandt forskere. Omvendt har vi noget helt konkret at byde på, siger Leegaard som til dagligt er faglig sekretær i Rør- og Blikkenslagernes Fagforening.

Hans fagforening er med i Byggefagenes Samvirke i København og har andel i den klimaplan, som er udviklet i samvirkets regi.

– Det var formanden Anders Olesen, der fremlagde vores plan på seminaret for de deltagende. De blev vist noget rystede over at høre om vores planer, mener Allan Leegaard – rystede på den gode måde altså.

Byggefagenes klimaplan går i korthed ud på at fremme en klimarenovering af den eksisterende boligmasse – ja ikke kun boliger. Også andre bygninger:

– I vores plan har vi et konkret eksempel på, hvor meget energi og CO2 samt hvor mange penge, der kan spares ved at klimarenovere en kommuneskole i København.

Allan Leegaard er selv meget entusiastisk:

– Det er faktisk godt. Det er faktisk fantastisk, siger han og opfordrer alle til at gå ind på hjemmesiden www.bygsam.dk. Her kan man læse planen.

Planen er også god derved, at den kan skabe arbejde til arbejdsløse bygningshåndværkere.

Og håndværkerne skal uddannes i de nye byggemetoder.

– Vi foreslår, at der oprettes »klimaakademi«, hvor der kan uddannes lærere, der så kan undervise på tekniske skoler og bidrage til at efteruddanne vores medlemmer, forklarer Leegaard.

For ham at se er der ikke noget at vente på, og han glæder sig over, at Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten har sagt ja til at mødes og diskutere byggefagenes klimaplan.

– De har ikke lovet at gøre den til deres, men de vil mødes og diskutere den, og det er positivt, slutter Allan Leegaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. sep. 2010 - 11:32   03. sep. 2012 - 12:42

Indland