400 tillidsfolk fra hjemmeplejen diskuterede mandag etik og faglighed under overskriften »Ta’ stilling« på topmøde i Fredericia.
Hvordan kommer vi videre efter TV2’s udsendelser om hjemmeplejen?
Det spørgsmål stillede 400 tillidsrepræsentanter i hjemmeplejen fra hele landet hinanden på et topmøde i deres fagforening, FOA, i Fredericia i forgårs.
– Vi skal løfte hovedet og turde stå ved, at vi arbejder inden for hjemmeplejen. Vi skal ikke gå og gemme os og være bange for at gå i vores arbejdstøj, siger en af deltagerne, Annelise Madsen, til foa.dk.
Hun er tillidsrepræsentant i Hjemmeplejen Aarup og fællestillidsrepræsentant i Assens Kommune.
– Samtidig skal vi skabe åbenhed inden for egne rækker. Vi skal sørge for at snakke tingene igennem, når de opstår – både ledelse, tillidsrepræsentanter og kollegaer imellem. Vi skal ikke være bange for at konfrontere hinanden, men vi skal gøre det med respekt, tilføjer Annelise Madsen.
Netop respekt – for borgerne og for fagligheden i hjemmeplejen – var et af nøgleordene på topmødet, som med temaet »Ta’ stilling« satte fokus på vigtigheden af at sige fra, hvis man som offentligt ansat møder forhold man ikke kan stå inde for.
Det blev blandt andet debatteret ved hjælp af et nyt såkaldt dialog-spil, hvor deltagerne skal tage stilling til en række dilemmaer fra hverdagen i hjemmeplejen.
Her var spørgsmål som hvorvidt det er i orden at registrere, at man har udført en opgave, som man i virkeligheden har sprunget over fordi den var unødvendig, og om det er i orden at give mere pleje end borgeren er visiteret til.
– Vi skal sætte fokus på arbejdsmoral internt. Vi skal være mere selvkritiske og opmærksomme på, om vores arbejde er i orden, siger Jørgen Houmøller, der er tillidsrepræsentant i hjemmeplejen i Vordingborg Kommune, til foa.dk.
Dorthe Christensen, der er tillidsrepræsentant i Esbjerg vil bruge de faglige argumenter, der kom frem på mødet, når hun skal undervise social- og sundhedselever.
– Det er oplagt her oven på al den debat, der har været om, hvorvidt vi gør vores arbejde godt nok, forklarer hun til foa.dk.
Efter TV2’s tvivlsomme afsløringer af svigt i den Københavnske hjemmepleje er det kommet frem, at mange ansatte i hjemmeplejen oplever negative tilråb og andre reaktioner fra tilfældige mennesker på deres arbejde. FOA har tilbagevist de fleste af TV2’s påstande, og har indstævnet tv-stationen for pressenævnet på grund af sagen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278