06 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Finanslov: Fattige får regningen

Finanslov: Fattige får regningen

Onsdag, 25. august, 2010, 10:03:11

Projekter til socialt udsatte skæres drastisk ned. Totalt uacceptabelt siger formand for Socialpolitisk Forening. Finansministeren afviser kritikken.

Fattige betaler
Aage Christensen
Det er ikke regeringens skyld, at satspuljen skrumper ind til en tredjedel, slog finansminister Claus Hjort Frederiksen fast på gårsdagens pressemøde.

Psykisk syge, hjemløse og udsatte unge får det endnu sværere til næste år. Med et hug reduceres beløbet til nye projekter overfor udsatte grupper med to tredjedele.

Det er den såkaldte satspulje, der skrumper ind fra en milliard kroner i år til kun 300 millioner næste år. Det fremgår af regeringens forslag til finanslov, som blev fremlagt i går.

De sidste år har regeringen finansieret stort set alle nye projekter på det sociale område med penge fra puljen. Så det rammer de socialt udsatte hårdt, konstaterer Knud Vilby, formand for Socialpolitisk Forening.

– Konsekvensen er, at mens de sociale problemer og fattigdommen vokser, reduceres de frie midler til særlige sociale indsatser, siger han.

At satspuljen, skrumper ind til kun en tredjedel, skyldes de lave lønstigninger på det private arbejdsmarked. Overførselsindkomsterne reguleres hvert år i forhold til lønstigningerne to år tidligere.

Satspuljen opstår ved at snuppe en vis procentdel af stigningen på overførselsindkomsterne, men ifølge loven kan det kun ske, hvis lønstigningerne er større end to procent. Det var ikke tilfældet i 2008, derfor er  der ingen nye penge i puljen i år.

Når der alligevel er 300 millioner i satspuljen, skyldes det, at der er projekter, som er afsluttet og penge, som ikke er blevet brugt.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen kan ikke se noget problem i, at satspuljen beskæres til kun en tredjedel.

– Vi har ikke gennemført besparelser på puljen. Vi har bare fulgt reglerne, erklærer ministeren og gør det helt klart, at regeringen ikke har tænkt sig, at kaste ekstra penge ind til de udsatte grupper.

Knud Vilby sætter spørgsmålstegn ved hele systemet omkring satspuljen. Han mener ikke, at den sociale indsats for samfundets mest udsatte borgere skal være afhængig af mekanismer, der intet har med socialpolitikken at gøre.

– Det må være regeringens opgave at ændre det, siger han.

Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten støtter satspuljeaftalen. Partierne skal nu i gang med at forhandle om fordelingen af de 300 millioner kroner. Enhedslisten er konsekvent modstander af satspuljeordningen. Partiet mener, at det er forkasteligt, at arbejdsløse, pensionister og andre på overførselsindkomst skal betale for at skaffe penge til sociale projekter, der burde finansieres direkte over finansloven.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2010 - 10:03   03. sep. 2012 - 12:42

Indland