07 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politiet stak klimaaktivister

Politiet stak klimaaktivister

Onsdag, 11. august, 2010, 10:05:32

Dansk politi har udleveret følsomme oplysninger om udenlandske klimademonstranter til fremmede politimyndigheder. Amnesty tager skarpt afstand.

Politiet stak klimaaktivister
Vi ved, at eksempelvis Rusland forfølger politisk aktive og demonstranter. Claus Juul, jurist i Amnesty International

Dansk politi har videregivet oplysninger til udenlandsk politi om de udlændinge, der blev administrativt tilbageholdt under klimatopmødet i København i december.

Imindst ét tilfælde har udenlandske politimyndigheder kontaktet de hjemvendte demonstranter:En ung russer har i en vidneerklæring til Københavns Byret forklaret, hvordan han blev kontaktet af russisk politi, kort efter at han var vendt hjem fra den store klimademonstration den 12. december i Danmark.

– Det er problematisk at udveksle den slags oplysninger med lande som ikke overholder de politiske frihedsrettigheder. Vi ved, at eksempelvis Rusland forfølger politisk aktive og demonstranter, siger Claus Juul, jurist i Amnesty International til Arbejderen.

I et svar fra justitsminister Lars Barfoed (K) til Folketingets retsudvalg, fremgår det, at det danske politi har udleveret navne på de anholdte til udenlandske forbindelsesofficerer, for at kunne indhente oplysninger om, hvorvidt de tidligere har været i søgelyset i forbindelse med uroligheder eller demonstrationer.

– Politiet skal være meget varsomme med at udveksle oplysninger med politimyndigheder i andre lande, som ikke respekterer menneskerettighederne. Dansk politi aner ikke, hvad oplysningerne kan blive brugt til. Københavns Politi burde have spurgt sig selv, om det er nødvendigt og forsvarligt, at udveksle den slags oplysninger, fastslår Claus Juul.

Justitsminister Lars Barfoed skal nu svare på, hvor mange udenlandske tilbageholdte, dansk politi har udleveret oplysninger på – og til hvilke lande. Det sørger Enhedslistens Per Clausen for.

– Der kom folk fra hele verden til klimatopmødet for at demonstrere for et bedre klima – også fra lande, hvor demokrati og retssikkerhed er under pres. Dansk politis oplysninger kan få negative konsekvenser for dem – de kan blive tilbageholdt, forhørt eller forfulgt i deres hjemlande. Det rager ikke andre landes myndigheder, at de har deltaget i en lovlig demonstration her, siger Per Clausen.

Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Københavns Politi.

ml@arbejderen.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. aug. 2010 - 10:05   03. sep. 2012 - 12:42

Indland