Samfundstuderende blokerer deres universitet i et sidste desperat forsøg på at få regeringen og Dansk Folkeparti til tage sparekrav af bordet.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03a-uniblok-110.jpg)
Blokadevagter, stålhegn, træpaller og bannere med slogans som »Byt pakken – Penge til uddannelse« og »Nej til nedskæringer – ja til investeringer«.
Dette syn mødte de ansatte, der i går forsøgte at komme på arbejde i administrationen på Samfundsvidenskabeligt Fakultet i København. Siden klokken halv syv om morgenen havde op mod 100 studerende blokeret deres universitet.
– Det er en enorm besparelse, der vil betyder fyringer i stor stil. Vi frygter for, hvad det kommer til at betyde for indholdet af vores uddannelse, siger Magnus Pedersen fra blokadegruppen, til Arbejderen. Han er 23 år og læser sociologi.
De studerende har tænkt sig at kæmpe til det sidste mod den spareplan, som regeringen vil vedtage i Folketinget i morgen. Spareplanen skærer i alt 2,2 milliarder kroner på landets universiteter.
Alene på Københavns Universitet vil det betyde at der skal spares 600 millioner kroner, eller ti procent af universitetets samlede budget, og fyres mellem 400 og 700 ansatte.
– Det lykkedes ikke at få taget nedskæringerne på universiteterne af bordet på trods af den store uddannelses-fordemonstration på 3000 unge sidste tirsdag, så nu fortsætter vi. Det er nu vi skal ud med budskabet. På onsdag er løbet kørt. Heldigvis har vi før set, at vores blokader virker. Sidste år fik vi taget Velfærdskommissionens forslag om skære ét år af SU’en af bordet, uddyber Magnus Pedersen.
Det er første gang i løbet af de to år, han har læst på universitetet, at samtlige seks fag på det samfundsvidenskabelige fakultet står sammen om at blokere universitetet.
– Vi frygter, at de store besparelser vil forringe vores uddannelse yderligere. Der er allerede skåret helt ind til benet. Vi står i forvejen meget alene med vores uddannelse. Groft sagt er vores uddannelse næsten blevet til en pensumliste og en datoplan for, hvornår vi skal til eksamen, fortæller 21-årige Anna Magnussen og 22-årige Freja Thorsen, der begge læser antropologi.
Ihele november og december havde de kun fire undervisningstimer om ugen. Og deres vejledningstimer foregår ikke sammen med uddannede vejledere, men sammen med ældre studerende.
– Hvis vi får færre undervisningstimer og mindre vejledning end vi har i dag, falder vores uddannelse fuldstændig fra hinanden. De ansatte vi har mødt, bakker op om vores aktion. De siger »fedt« og »godt arbejde«, uddyber de to blokadevagter.
De studerende brugte dagen på at skrive læserbreve, studere, male bannere, dele flyers ud på gaden og på de andre universiteter og holde et stormøde om den videre kamp. Desværre sluttede stormødet efter redaktionens deadline. Men de studerende fortsætter formentlig blokaden til og med onsdag, hvor regeringen og Dansk Folkeparti vedtager deres spareplan.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278