Soldater, der sætter fingeren på kritisable forhold, skal ikke hænges ud som "sladrehanke", mener Enhedslisten, der kræver Armadillo–under-søgelse udvidet.
Forsvarsudvalget blev ikke meget klogere af at have forsvarsministeren på besøg i går formiddag.
– Jeg kan ikke vurdere, hvorvidt der er sket overtrædelser af krigens love. Så længe forsvarets auditører er i gang med en undersøgelse, vil jeg ikke udtale mig, om det her er i strid med folkeretten eller ej.
Det slog forsvarsminister Gitte Lillelund Bech fast på et samråd om dokumentarfilmen Armadillo i Folketingets Forsvarsudvalg i går. Dokumentarfilmen Armadillo følger de danske soldater i Afghanistan på tætteste hold.
Især en scene optaget den 25. juni 2009 har skabt debat:Fem afghanere i en grøft nedkæmpes ved at en soldat kaster en håndgranat ned i grøften, hvorefter to andre soldater tømmer deres magasiner mod de fem.
Efterfølgende fortæller en delingsfører sine soldater, at nogen har ringet til Danmark og fortalt om »likvideringen«. Delingsføreren kalder sagen for »cirkus sladrehank«. Senere antyder delingsføreren, at ledelsen på bataljonsniveau har forsøgt at lægge sagen på is.
– Forsvarets ledelse forsøger altså at lægge sagen død. Istedet for at undersøge sagen forsøger ledelsen at lægge hårdt pres på den soldat, som fremhæver kritisable forhold. Det skal undersøges. Det går ikke, at man bliver stemplet som sladrehank, fordi man gør opmærksom på kritisable forhold, sagde Frank Aaen fra Enhedslisten på samrådet.
Igen skød ministeren kritikken fra sig:
– Det kan godt være, at de tér sig lidt anderledes, når jeg er på besøg. Men det er altså ikke mit indtryk, at de render rundt og truer hinanden. Men det er et anliggende for forsvarschefen, mener Gitte Lillelund Bech.
Hun ønsker ikke at svare på, om auditørernes undersøgelse bliver offentliggjort. Hun svarer heller ikke på, om undersøgelsen også skal omfatte ledelsens forsøg på at lægge sagen på is.
Frank Aaen kan ikke forstå, at der skal en film til, før militæret sætter auditørerne til at iværksætte en undersøgelse.
– Hvorfor reagerer Forsvaret ikke af sig selv på oplysningerne om, at der skulle være foretaget en likvidering? Ordet »likvidering« kom jo allerede frem under soldaternes afrapportering umiddelbart efter hændelsen. Vi skal sikre, at forsvaret har nogle rutiner, som fungerer, når den her slags dramatiske episoder opstår, erklærede FrankAaen.
Han vil nu stille et supplerende spørgsmål til ministeren: Hvordan vil ministeren sikre, at der ikke sker en undertrykkelse af viden om kritisable forhold?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278