Politiet havde på forhånd planlagt en massetilbageholdelse på Amagerbrogade, mener advokaterne for fredelige demonstranter.
Politiet havde fire chancer for at isolere de sortklædte aktivister, som smadrede ruder i den gamle børsbygning og Udenrigsministeriet under den store, fredelige demonstration den 12. december under klimatopmødet. I stedet blev 968 fredelige demonstranter tilbageholdt i mange timer. Ingen er efterfølgende sigtet for noget.
– Politiet kunne have isoleret de sortklædte på Højbro Plads, på Slotspladsen, ved børsbygningen og ved Udenrigsministeriet. På den måde kunne man have undgået de mange tilbageholdelser af uskyldige. Af politiets egne rapporter fremgår det, at man hele tiden vidste, hvor mange de sortklædte demonstranter var, og præcist hvor de befandt sig hvornår, siger advokat Knud Foldschack til Arbejderen.
Han er en af de i alt fem advokater, som i Københavns Byret i disse uger fører 250 klagesager over fem massetilbageholdelser under klimatopmødet
– Hver gang lod politiet den sorte blok gå videre. I stedet for at gribe ind pressede politiet den sorte blok op bagerst i den fredelige demonstration, uddyber han.
Men måske var der en mening med, at politiet lod de sortklædte demonstranter fortsætte, mener en af de andre advokater, Christian Dahlager.
– Politiet havde i forvejen opsat kameraer i vinduerne i to lejligheder i dén sidegade til Amagerbrogade, hvorfra knibtangsmanøvren blev iværksat. Isamme sidegade havde hollændervogne i god tid taget opstilling, klar til aktion. Det tyder på, at politiet har været velforberedt på en knibtangs-manøvre flere dage i forvejen, siger han.
Af politiets egen log – som minut for minut beskriver politiets indsats under demonstrationen – fremgår det, at politiet »i første omgang lod demonstrationsvagterne klare dem (de sortklædte rudeknusere, red.).
Kort efter – og efter at politiet har presset den sorte blok op i den fredelige demonstration – beslutter politiet sig alligevel for at anholde de sortklædte.
– Planen var at sætte en kile ind i demonstrationen og isolere den sorte blok, forklarer advokat Mikkel Holm Nielsen fra Kammeradvokatens kontor.
– Men hvorfor holdt man sig så ikke til planen og isolerede den sortklædte blok, spurgte Christian Dahlager på retsmødet tidligere på ugen uden at få svar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278