10 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sparekniv skærer dybt i odder budget

Sparekniv skærer dybt i odder budget

Onsdag, 12. maj, 2010, 10:03:00

I går blev der delt fyresedler ud i Odder Kommune. Dagen før vedtog et enigt byråd at spare 50 millioner kroner. Der nedlægges 126 stillinger.

Sparekniv skærer dybt i odder budget
Michael Klodos
Omkring 100 utilfredse borgere mødte op på rådhuset, da byrådet i Odder mandag stemte stemte for at spare 50 millioner kroner, på områder der vil ramme mange af Odders 20.000 indbyggere.

Det er godt nok voldsomt!

Sådan lyder ordene fra Ann Søndergaard Pedersen, da hun skal beskrive, hvordan hun oplever den beslutning, som byrådet i Odder Kommune traf mandag.

Hun er faglig sekretær i BUPL Østjylland og var personligt til stede, da alle 19 medlemmer af byrådet uanset partifarve stemte for et sparekatalog på 50 millioner kroner. Dagen derpå er besparelserne ved at blive udmøntet.

– 12 af vores pædagoger får en kuvert med en fyreseddel, når de møder i dag. Ved udgangen af året regner vi med, at antallet af pædagoger i kommunens institutioner er reduceret med 40, siger Ann Søndergaard Pedersen til Arbejderen.

Hun frygter for konsekvenserne, når der bliver endnu flere timer i institutionernes åbningstid, hvor der kun vil være én voksen på arbejde.

– Det kommer til at gå ud over det pædagogiske arbejde, når der skæres så voldsomt i bemandingen. Der opstår helt sikkert mange situationer, hvor den pædagog, der er på arbejde, bliver tvunget til at vælge de tryghedsskabende oplevelser fra, fordi vedkommende står alene med 40 børn. Det er slut med at gå hen til døren og vinke farvel, forudser den faglige sekretær.

Sorgens dag

I alt nedlægger Odder Kommune 126 stillinger. 86 ansatte bliver fyret direkte, mens de resterende stillinger forsvinder ved naturlig afgang.

Inge Jensen Pedersen, afdelingsnæstformand FOA Århus, kalder det en sorgens dag i Odder Kommune. Det er hårdt, at der ikke længere er råd til 18 dygtige kolleger, også selvom FOA på forhånd havde frygtet, at det ville gå ud over 30 af deres medlemmer.

– Stemningen er meget trykket, også blandt dem, der går fri af fyringsrunden. Vi ved jo godt, at de, der er tilbage, får lidt mere at se til. Det betyder serviceforringelser. Nogle får mindre eller ingen hjælp, og der vil være ting, der ikke længere kan blive lavet, siger Inge Jensen Pedersen.

Nogle af FOA’s medlemmer arbejder tæt sammen med sygeplejerskerne i hjemmeplejen. Deres gruppe på 16 bliver halveret, og flere af deres opgaver overtages af social- og sundhedsassistenter.

– Vi værdsætter social- og sundhedsassistenternes arbejde og er meget glade for samarbejdet med dem. Alligevel mener vi, at det er en meget uklog og kortsigtet beslutning, politikerne har taget, siger Else Kayser, formand for Dansk Sygeplejeråds kreds Midtjylland, til Arbejderen.

– De lader til at glemme, at patienter på sygehusene i dag bliver udskrevet hurtigere end tidligere. Vi får også flere ældre og kronisk syge, og der bliver brug for både flere sygeplejersker og sosu-assistenter fremover, fortsætter Else Kayser.

Hver femte lærer fyres

Folkeskolelærerne får for alvor sparekniven at føle, siger Erik Elbæk Christoffersen, kommunerepræsentant for Odder i Skanderborg-Odder Lærerkreds. Om to år vil han have sagt farvel til mere end hver femte kollega.

– Det er et voldsomt indgreb i så lille en kommune. Lige nu er her en mærkelig stemning. Jeg ved ikke, om jeg skal kalde den depressiv eller måske snarere præget af afmagt.

Lærerrepræsentanten forudser en mere stresset dagligdag, der byder på flere elever i klasserne, mere samlæsning på tværs af årgange og dårligere tid til forældre-kontakt.

De ansatte på rådhuset får også ekstra travlt, når de varslede fyringer er gennemført. Det forudser Hans-Henrik Hansen, formand for HK/Kommunal Østjylland.

– Borgerne kommer helt sikkert til at vente lidt længere på at få behandlet for eksempel en ansøging om boligstøtte. Og så frygter jeg for arbejdsmiljøet for de kolleger, der bliver tilbage, siger sektor-formanden til Arbejeren.

Blandt de upopulære beslutninger, byrådet traf mandag hører lukningen af de to skoler i Randlev og Ørting. Til gengæld vil børn over ni år stadig kunne gå i SFO. Og den specialklub, som oprindelig blev foreslået lukket, overlever også sparekniven – i denne omgang.

Alle dem, Arbejderen har snakket med, frygter, at det kun er første bølge af nedskæringer i kommunen med blot 20.000 indbyggere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. maj. 2010 - 10:03   03. sep. 2012 - 12:49

Indland