Forældre med handicap-pede børn skal selv betale for specialbørnehaven, hvis de har råd. KL varsler opgør med hele den universelle velfærd.
Forældre med handicappede børn skal selv betale for specialbørnehaven, og ældre må undvære folkepensionen, hvis de selv har råd til at betale.
Formanden for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg (S), lægger nu op til et grundliggende opgør med den skattebetalte, universelle velfærd for alle.
– Den økonomisk trængte situation og manglen på kvalificeret arbejdskraft skærper behovet for at prioritere velfærdsydelserne. I dag er der en række eksempler på, at det ikke altid er dem med de største behov, der står forrest i køen til velfærdsydelser, siger Jan Trøjborg.
I udspillet »Velfærd efter behov« anbefaler KL blandt andet, at milliardunderskuddet på de offentlige budgetter dækkes ved, at velhavende borgere mister retten til hjemmehjælp eller til dele af støtten til et handicappet barn.
Men selvom forslagene måske kan lyde rimelige, rokker de ved nogle af velfærdssamfundets grundsten, advarer Socialpædagogerne.
– Selvfølgelig koster det at give børn og unge med funktionsnedsættelser specielle tilbud. Men vi gør det jo, fordi vi har vedtaget, at vi vil være et samfund, der tager hånd om alle og giver mennesker med særlige behov et værdigt liv, siger næstformand Marie Sonne.
Hun påpeger, at de handicappede børns forældre allerede har betalt for støtten over skatten, uanset hvordan deres økonomi er.
– Vi vil gerne hæfte solidarisk for mennesker med særlige behov. Det gør vi over skatten, og derfor er det ikke gratis for nogen – heller ikke for forældre til handicappede børn, siger Marie Sonne.
Hos Enhedslisten ægrer kommunalordfører Line Barfod sig over, at både S og SF støtter opgøret.
– Vi skal holde fast i den danske velfærdsmodel, hvor alle uanset pengepung har lige adgang til velfærden, men hvor vi til gengæld har en progressiv beskatning, hvor dem med de højeste indtægter også er dem, der bidrager mest, fastslår hun.
Jan Trøjborg mener, at opgøret med den universelle velfærd er det eneste alternativ til massive nedskæringer, hvis det offentlige underskud skal dækkes. Men det passer ikke, siger Line Barfod.
– Alene ved at beskatte de multinationale selskaber og rulle regeringens skattelettelser til de rigeste ti procent tilbage, vil vi både kunne lukke hullet og have råd til udvikling af velfærden, siger hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278