11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Københavns Universitet afviser kritik af Novo-donation

Københavns Universitet afviser kritik af Novo-donation

Torsdag, 15. april, 2010, 06:00:00

Københavns Universitet er blevet presset i sag om Novo-donation, konstaterer SF-ordfører Hanne Agersnap. Hun mener, at der stadig er et problem

03-uni-novo-069
Bille
Selvom Københavns Universitet påstår, at samarbejdet med Novo Nordisk er fuldt lovligt, mener SF`s forskningsordfører Hanne Agersnap, at virksomhedens donation på 885 millioner kroner sætter den frie forskning under pres.

Københavns Universitet afviser beskyldninger om ulovlige ansættelser af forskere på det nye center for livsstilssygdomme, som Novo Nordisk står bag med en donation på 885 millioner kroner til universitetet.

Forlydender om, at en hel forskningsafdeling fra Novo med 20 mand rykkede ind på universitetet uden om normal ansættelsesprocedure, har skabt voldsomme protester.

I en redegørelse til Videnskabsministeriet slår Københavns Universitet fast, at alle gældende regler om ansættelser på universitetet er overholdt.

Derudover oplyser det, at det nye forskningscenter kun har i sinde at ansætte fem af Novo Nordisk nuværende forskerstab og ikke 20, som der ellers har været rygter om.

- Det virker umiddelbart som om, at de trækker i land i forhold til den oprindelige aftale. Til at begynde med lød det som om, at det var planen at ansætte en hel forskningsafdeling fra Novo Nordisk på Københavns Universitet. Men nu gør de meget ud af at fremhæve, at alt foregår helt efter reglerne, siger SF`s forskningsordfører Hanne Agersnap til Arbejderen.

Hun mener, at Københavns Universitet har følt sig presset til at redegøre for, hvordan ansættelserne finder sted.

Forskningsordføreren er ikke rolig, før videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen offentligt har redegjort for aftalen og alle dens detaljer.

Samarbejdet mellem universitetet og medicinalgiganten er blevet kritiseret for at bringe den frie forskning i fare. Bekymringen er, at Novo Nordisk, som selv betaler forskningscenteret, vil diktere, hvad der forskes i og hvordan.

Men i sin redegørelse fremhæver universitetet, at der ikke er nogen 'bindinger' på de penge, som de har modtaget.

Den udmelding er Hanne Agersnap godt tilfreds med. Alligevel er hun ikke i tvivl om, at Novo Nordisk forskningsfokus på medicinsk helbredelse vil flytte med ind på universitetet.

- På det nye forskningscenter vil der, uanset hvad, blive fokuseret på, hvordan problemerne med livsstilssygdomme løses ved medicinsk behandling og ikke på, hvordan man forebygger dem. Forskning i forebyggelse er ellers en traditionel opgave på et universitet, siger Hanne Agersnap og fortsætter:

- På den måde er der en klar forskel på den offentlige forskning og den type forskning, som det private erhvervsliv er interesseret i. Sidstnævnte har et stort fokus på, hvad der giver kroner og øre i den anden ende, og det gør medicinske præparater til behandling jo.

Hanne Agersnap håber, at det offentlige pres og opmærksomhed på ansættelsesforholdene mellem Novo Nordisk og Københavns Universitet vil udvikle sig til et pres på fastholdelsen af den uafhængige og offentlige forskning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. apr. 2010 - 06:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland