Red Barnet, Bedsteforældre for Asyl og Leif Bork Hansen trygler myndighederne om at give Savan og Omaid en chance
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/07-eksperter-067.jpg)
De danske myndigheder bryder med helt grundlæggende principper i FN`s børnekonvention, når de splitter en familie som Savan Issam Haqis og sender hendes mand, Omaid Hassan Ali ud af landet.
Sådan lyder den klare melding fra en række asyleksperter og aktivister, der bakker familien op.
- Barnets ret til at vokse op sammen med sin far og mor er helt fundamental i børnekonventionen. Hvis den ene forældre bliver udvist, skal familien kunne leve sammen i det land, de udvises til, siger konsulent i Red Barnet, Inger Backer Neufeld, til Arbejderen.
Organisationen har, ligesom Omaid Hassan Alis advokat, Bedsteforældre for Asyl og præsten Leif Bork Hansen, indtrængende bedt myndighederne om at lade Omaid blive her med en midlertidig opholdstilladelse de få måneder der skal til, før Savan er gammel nok til, at de kan blive familiesammenført.
'Statens forpligtelse til at give den nødvendige beskyttelse og hjælp til familien, bør veje langt stærkere end myndighedernes egen interesse i, at der statueres et eksempel i forhold til de danske familiesammenføringsregler' skriver Inger Backer Neufeld i en udtalelse til Indenrigsministeriet, hvor hun også understreger, at 24-års reglen blev indført for at forhindre tvangsægteskaber, og ikke for at splitte familier ad.
Sognepræst Leif Bork Hansen har hjulpet Omaid Hassan Ali med ansøgningerne om familiesammenføring og humanitært ophold. Han kalder afslaget for helt umenneskeligt.
- Udlændingeservices praksis betyder, at familien først har tilstrækkelig tilknytning til Danmark, når børnene har været her i seks-syv år. Men børnekonventionen gælder, uanset hvor lille barnet er. Yad er født i landet og Savan og Omaid har været her otte og i år. De har ingen fremtid i Irak og risikerer repressalier, hvis de vender tilbage. Det er ubeskriveligt, siger han til Arbejderen.
Omaid Hassan Ali og Savan Issam Haqi er ikke den eneste irakiske flygtningefamilie, som er blevet delt af udlændingemyndighederne siden Brorsons Kirken blev ryddet.
Stine Brix var med i den nu nedlagte forening Kirkeasyl, der kæmpede for humanitært ophold til de afviste, irakiske asylansøgere. Hun kender til flere familier, der er splittet af en tvangsudvisning.
- Det er ikke mere end et par uger siden, vi hørte om en lignende sag, hvor faderen blev sendt til Irak, mens moderen ikke havde andet valg end at blive her med børnene. Og jeg kender også til en ældre kvinde, som er blevet sendt alene tilbage til Irak uden nogen hjælp overhovedet, selvom hun kun har familie i Danmark, efter hendes mand blev slået ihjel, siger Stine Brix til Arbejderen.
Mellem 25 og 30 af de irakiske asylansøgere, der søgte tilflugt i kirken, har fået asyl, humanitært ophold eller andre typer midlertidige opholdstilladelser. Det gælder blandt andet den 72-årige demente Hassan Gardi og hans kone Gulizar Ahmed, den tidligere talsperson for irakerne, Amar Jaffar og hans familie, og Hazhar Jaaf og hans kone, som Arbejderen også har fulgt tæt.
Den 14-årige Bisian Avdel og hendes familie er stadig i Danmark, men har ikke fået opholdstilladelse.
Omkring 50 irakere er blevet tvangsudvist til Irak.
- De få, vi har haft kontakt med, fortæller alle, at de lever i skjul i Irak. Andre har haft held til at flygte til nabolandene eller til Europa igen, siger Stine Brix.
Også hun mener, at splittelsen af Savan og Omaid er i strid med FN`s børnekonvention.
- Men det bekymrer åbenbart ikke regeringen en skid. Det siger noget om den kyniske hårdhed, at der ikke engang bliver taget de hensyn til børnene og familien, som Danmark har forpligtet sig til, slutter Stine Brix.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278