Socialdemokraterne og SF er enige med regeringen om at give kommunerne lov til at tilbyde bedre velfærdsydelser mod betaling. Enhedslisten advarer mod planen
Travle småbørnsfamilier kan mod ekstra betaling få kommunen til at hente børnene i hjemmet. Ældre kan købe sig til bedre pleje af den kommunale hjemmehjælper. Patienter på sygehuset kan betale for at få gourmetmad.
Det kan blive fremtiden efter, at der nu er et flertal i Folketinget, som går ind for at lade kommunerne tilbyde de såkaldte tilkøbsydelser mod ekstra betaling.
Socialdemokraterne og SF presser på for at gøre kommunale tilkøbsydelser lovlige. Forslaget er en del af de to partiers fælles 'Nyt partnerskab for velfærd', som blev offentliggjort for nogle uger siden. Det vil også være et centralt element i det økonomiske udspil, som S og SF lægger frem inden længe.
- Jeg forestiller mig, at vi laver en slags negativ afgrænsning af de ting, som ikke kan være tilkøbsydelser, som for eksempel danskundervisning i folkeskolen. Men ellers skal det være op til den enkelte kommunes egen opfindsomhed at finde ud af, hvad de vil tilbyde som ekstra velfærd, siger Henrik Sass Larsen, Socialdemokraternes politiske ordfører til Ugebrevet Mandag Morgen.
Kommunernes Landsforening har længe presset på for at få lov til at sælge tilkøbsydelser. Mandag Morgen vurderer, at regeringen håber, at en åbning på det område kan få skrappe krav til nedskæringer og yderligere udliciteringer til at glide ned ved de kommende forhandlinger om kommunernes økonomi næste år.
Statsministeren har længe været fortaler for at give kommunerne mulighed for tilkøbsydelser, og Konservative er også positive på trods af en bekymring over, om det vil gå ud over de private virksomheders indtjening.
Enhedslisten advarer kraftigt mod at åbne op for kommunale tilkøbsydelser.
- Risikoen er, at kerneydelserne undergraves, når det er muligt at købe sig til bedre service, siger Line Barfod, Enhedslistens socialpolitiske ordfører. Hun henviser blandt andet til indførelsen af arbejdsmarkedspensioner, som har stoppet enhver snak om at sikre folkepensionen.
Dennis Kristensen, formand for FOA, er enig i, at der skal være stor fokus på, at der ikke sker en privatisering af ydelser, som hidtil har været et offentligt tilbud. Men han er tilhænger af kommunale tilkøbsydelser.
- Når regeringen er så forhippet på at konkurrenceudsætte velfærden, så skal konkurrencen mellem offentlige og private også foregå på lige vilkår, siger Dennis Kristensen til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278