Den Nordiske Udviklingsfond vil give millioner til civilsamfundet i Honduras, men har kun mødt regeringen i landet
Danmark vil via Den Nordiske Udviklingsfond (DNU) give 82,5 millioner kroner til projekter i Honduras.
Ifølge DNU`s hovedkontor i Helsinki i Finland er pengene ikke udbetalt endnu, og man overvejer stadigvæk om der skal gives penge til projekter i Honduras.
Repræsentanter for udviklingsfonden har været i Honduras og har mødtes med viceministre i Honduras` stærkt kritiserede regering, som kun er anerkendt af få lande.
Men selvom DNU siger, at støtten skal gives til civilsamfundet - og ikke Honduras` regering - så mødtes udviklingsfonden i første omgang ikke med repræsentanter for dette civilsamfund.
- Normalt følger vi de 'social safeguards' (etiske retningslinier, red.), som er udstukket af Den Interamerikanske Udviklingsbank og Verdensbanken, og så følger vi god nordisk bistandsskik, siger Aage Jørgensen, DNU`s programmanager i Centralamerika, til Arbejderen.
DNU siger, at man vil mødes med civilsamfundet på et senere tidspunkt og henviser desuden til, at EU og blandt andre Finland har normaliseret forholdet til Honduras.
Men kun få lande i Latinamerika anerkender regeringen i Honduras. I juni sidste år kuppede højrepolitikere med militærets hjælp den folkevalgte præsident Manuel Zelaya.
Roberto Micheletti, fra samme parti som Zelaya, satte sig på magten, indtil kup-regeringen gennemførte et stærkt kontrolleret og militariseret valg, hvor kup-regeringen udråbte den siddende præsident, Porfirio Lobo, som vinder.
Både under Micheletti og Lobo har mord og undertrykkelse været dagligdag. Siden den 28. juni 2009 er der begået 44 politiske mord i Honduras, meddeler menneskerettighedsorganisationen COFADEH.
Socialdemokraterne i Danmark vil sørge for, at den delvist danske støtte når ud i lokalområderne og ikke går til regeringen.
- Det er klart, at vi vil gøre vores til at sørge for at pengene går til civilsamfundet, som det er planlagt. Vi kan ikke støtte en regering, som er illegitim, og jeg vil rejse sagen overfor udviklingsminister Søren Pind, siger Jeppe Kofod, socialdemokraternes udviklingsordfører, til Arbejderen.
DNU vil også i fremtiden arbejde for at pengene når civilsamfundet.
- Vi overvejer, hvordan vi bedre kan komme ind og støtte civilsamfundet. Vi skal have civilsamfundet i gang, så vi kan holde regeringen fast på dens løfter, slutter Aage Jørgensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278