12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Slagteriarbejdere: Ja til OK2010

Slagteriarbejdere: Ja til OK2010

Tirsdag, 30. marts, 2010, 00:00:00

Det er ikke det bedste, men kunne have været værre. Den vurdering af mæglingsforslaget får tillidsfolk i Fødevareforbundet NNF til at anbefale et ja

150 tillidsfolk i Fødevareforbundet NNF anbefaler deres kolleger på slagterier og i fødevareindustrien at stemme ja til det mæglingsforslag, som forligsmand Asger Jensen har sat til afstemning.
Beslutningen blev taget i lørdags, hvor tillidsfolkene sammen med forbundets hovedbestyrelse og forhandlere var samlet i Odense til en orientering om mæglingsforslaget.
- Jeg indrømmer, at det ikke er det bedste resultat, men det kunne have været værre, siger Lars Mose, fællestillidsmand på Danish Crowns største slagteri i Horsens, til Arbejderen.
Han ligger dermed helt på linje med forbundsformand Ole Wehlast, der giver forslaget de her ord med på vejen:
- Det er nok ikke den bedste overenskomst, vi nogen sinde har skullet tage stilling til. Men den økonomiske situation er jo heller ikke det bedste fundament for at opnå meget store forbedringer.

Ubrugelig stigning
Den midtjyske tillidsmand er alligevel ikke fri for at ærgre sig over, at det ikke lykkedes forhandlerne i Fødevareforbundet at nå frem til et selvstændigt forlig, der i større grad tager højde for den specielle situation slagteriarbejderne står i.
Nu skal slagteriarbejderne i stedet stemme om det samlede mæglingsforslag, som indeholder de forlig, parterne selv har indgået, og som samler op på de områder, hvor forhandlingerne er brudt sammen.
- Jeg har det mærkeligt med den her overenskomst, fordi jeg hellere havde set noget helt andet. Vi kan ikke bruge en lønstigning på 3,85 kroner i timen over de næste to år til ret meget. Heller ikke set i forhold til at vi blev truet med en lønnedgang på 20 procent, siger Lars Mose.

Fratrædelsesordning
- Vi ved, at Danish Crown fortsætter med at flytte arbejdspladser ud af landet. Derfor havde jeg gerne set en fratrædelsesordning, der for at sige det ligeud sparker røv. Det handler om, at arbejdsgiverne skal sikre de kolleger, der bliver fyret, en uddannelse uden økonomisk tab, så de kan få et andet arbejde, siger tilføjer han.
Den fratrædelsesordning i mæglingsforslaget, slagteriarbejderne nu skal stemme om, lyder på udbetaling af 5000 kroner ved tre års anciennitet, 10.000 kroner ved seks år og 15.000 kroner, hvis man har været ansat i otte år. Samtidig er godtgørelsen bundet op på en række betingelser. Blandt andet er det en betingelse, at man ikke går frivilligt, og at man er dagpengeberettiget efter opsigelsen.
Lars Mose har aldrig troet på, at Danish Crown ville komme igennem med et krav om 20 procents lønnedgang ved en overenskomstforhandling, men han indrømmer, at kravet har præget forhandlingerne.
Nu kan kan trods alt glæde sig over, at han og kollegerne ikke får en direkte løntilbagegang, og at det lykkedes for tillidsrepræsentanterne at stå sammen imod det pres, som ledelsen i Danish Crown har udsat dem for.
Den 20. april offentliggør forligsmanden, hvad cirka 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked har stemt.


Afstemning
For at forkaste mæglingsforslaget med almindeligt stemmeflertal skal stemmeprocenten være over 40.
Er stemmedeltagelsen under 40 procent kræves det også, at mindst 25 procent af samtlige stemmeberettigede har stemt nej.


Sagt om OK2010

Nej: Malerfaget skal fortsat leve med unfair konkurrence fra firmaer, der betaler deres ansatte en ussel løn - typisk 60 kroner per time for en 58 timers arbejdsuge - og som ikke følger de regler og aftaler, som vi andre arbejder med.
Generalforsamlingen i Malernes Fagforening Storkøbenhavn 24. marts.

Stem: Uanset forskellige anbefalinger til mæglingsforslaget, så opfordrer OK 2010-initiativet alle til at stemme, så vi får en høj stemmeprocent.
Landsdækkende OK-konference 23. marts.

Nej: Vores krav var klart og tydeligt et kædeansvar! Dette ansvar ville arbejds-giverne ikke påtage sig.
Fællesklubben for bygge og anlægsarbejder i Nordsjælland 23. marts.

Ja: Vi har fået forpligtet Dansk Byggeri til at tage ansvar som aldrig nogensinde før og sikret, at sagerne bliver behandlet lynhurtigt. Samtidig får hoved-entreprenørerne ansvar for at udrede deres under-entreprenørers forhold. Det er en enorm landvinding.
John Larsen, formand 3F`s byggegruppe 5.marts.

Nej: Der er både gode og mindre gode ting i de enkelte overenskomstresultater, der nu kommer til afstemning i ét samlet mæglingsforslag.
3F Kastrup 23.marts

Nej: Det bidrager ikke til at sikre reallønnen, det udgør ikke noget værn mod løndumping, der er ingen reelle forbedringer til skifteholdsarbejderne, og 50 procent-reglen er ikke blevet fjernet.
Enhedslistens faglige landsudvalg 22. februar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland