Søren Pind vil fjerne ulandsbistanden fra Bolivia og Nicaragua. Landene straffes, fordi de har valgt venstre-orienterede regeringer, mener Enhedslisten
Søren Pind politiserer bistanden.
Det siger Frank Aaen fra Enhedslisten i en kommentar til udviklingsminister Søren Pinds udspil til en ny dansk bistandspolitik, som blev offentliggjort i sidste uge.
I forbindelse med præsentationen af udspillet slog Søren Pind fast, at den danske støtte til Bolivia og Nicaragua stoppes. Det er de to eneste lande i Latinamerika, som i dag modtager dansk bistand.
- Vi kommer til at gå ud af Latinamerika, men det kommer til at ske på en ordentlig måde, sagde han.
Ministeren vil ikke oplyse, hvornår Danmark stopper bistanden til Latinamerika.
- Når Søren Pind vil tage støtten fra de to lande, er det fordi de har valgt venstreorienterede regeringer, der har gjort op med den nyliberale politik som Pind repræsenterer. Det bekymrer mig, at politisk smag skal afgøre fattige menneskers ret til udviklingsbistand, siger Frank Aaen, udviklingsordfører for Enhedslisten.
Tidligere udviklingsminister Ulla Tørnæs var allerede ude med riven efter Bolivia for et par år siden, da præsident Evo Morales nationaliserede gas- og olieindustrien. Beslutningen om droppe Bolivia er taget, selv om det er Sydamerikas fattigste land med en stor og meget fattig indiansk befolkning. I forhold til Nicaragua begrundes beslutningen med demokratiske problemer i landet.
Latinamerika modtager i dag ti procent af den samlede direkte danske ulandsbistand, mens lande i Afrika får 60 procent og Asien 30 procent. Søren Pind lægger op til at koncentrere det meste af bistanden i Afrika, og her først og fremmest satse på støtte til erhvervslivet.
Mellemfolkeligt Samvirke erklærer sig positivt overrasket over Pinds udspil, men understreger, at støtten til den private sektor skal komme de fattigste til gode.
- Vi efterlyser et klart fokus på den ene milliard mennesker, der sulter. Det kan vi kun gøre noget ved her og nu ved at skabe økonomisk vækst gennem smålandbrug, siger Trine Pertou Mach, formand for Mellemfolkeligt Samvirke.
Ulandsorganisationen Ibis udtrykker bekymring over, at regeringen lægger op til at nedprioritere støtten til uddannelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278