12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Giv freden en chance

Giv freden en chance

Lørdag, 27. marts, 2010, 00:00:00

- Hvad er sandheden efter 32 år med krig? Krig er ikke en løsning. F16-bombefly skaber ikke demokrati, siger Nagib Roshan

Giv freden en chance. Det var overskriften på sidste lørdags konference om krigen i Afghanistan.
Her havde Nej Til Krig indbudt en række oplægsholdere til en paneldebat om, hvad har otte års krig gjort ved Afghanistan og afghanerne? Og hvad foregår der i Helmand?
Omkring 75 valgte at bruge den regnvåde lørdag på først at lytte og debattere med journalisterne Eva Arnvig og Nagieb Khaja og den herboende afghaner Nagib Roshan.
Eva Arnvig lægger ud med at trække tråde tilbage til tiden op til USA`s invasion af Afghanistan. Inden Taleban kom til magten var landet regeret af krigsherrerne. De bestemte over hver deres region som små diktatorer. Der var utrolig megen kriminalitet, vold, voldtægt og mord, indtil Taleban kom til magten, fortæller Eva Arnvig og fortsætter:

Karzai er korruptionen
- For to år siden indførte præsident Hamid Karzai en lov, der giver alle total immunitet for deres krigsforbrydelser frem til 2001, forklarer Eva Arnvig og tilføjer, at loven siden blev lagt i mølposen på grund af protester imod at frede krigsforbrydere, men nu er den pludselig dukket frem igen, som en tyv om natten.
- I denne uge er blev loven offentliggjort i det man kan kalde Statstidende, og dermed er loven gældende.
I Eva Arnvis øjne er det styre, som råder under NATO`s besættelse af Afghanistan gennemkorrupt, uanset at FN, NATO og USA kræver, at præsident Hamid Karzai gør op med korruptionen.
- Hvordan skal Karzai bekæmpe korruption? Han er korruptionen, og hans brødre er syltet ind i korruption, lyder det hvast fra Eva Arnvig.
Karzai har to fortrin udfra USA`s synspunkt. Han er pashtuner og tilhører derfor den største befolkningsgruppe i Afghanistan. Desuden har han været særlig rådgiver for USA`s regering omkring olie og naturgas. Og en af Karzais føste handlinger som præsident var at undersøge mulighederne for at udnytte naturgassen, anfører Eva Arnvig

USA vil ikke forlade Afghanistan
- USA kan ikke komme af samarbejdet med Karzai med mindre de finder en anden med samme kvalifikationer.
Vil USA og NATO overhovedet fred i Afghanistan? Næppe mener Eva Arnvig og peger på, at USA har mere end 40 militærbaser i Afghanistan. Herfra kan USA nå Kina, Indien, Pakistan, Korea, Japan, Rusland og Iran.
- Dem opgiver USA ikke, understreger Eva Arnvig og tilføjer, at der ligger naturressourcer i den afghanske undergrund for én trillion dollar.

Demokrati bygges ikke med F16-fly
54-årige Nagib Roshan kom til Danmark i 1992, men har stadig familie hjemme i Afghanistan.
Han mener ikke, at de danske medier fortæller sandheden om situationen i Afghanistan.
- Journalisterne finder ikke sandheden på hotellerne i Kabul. Sandheden findes blandt almindelige mennesker, hvor journalisterne ikke tør komme, lyder det fra Nagib Roshan.
- Hvad er sandheden efter 32 år med krig? Krig er ikke en løsning. F16-bombefly skaber ikke demokrati. Afghanerne skal selv finde løsningerne.
Ifølge Nigib Roshan er besættelsen årsag til krigen, og derfor er løsningen heller ikke at sende flere soldater til landet. Det store flertal af befolkningen i Afghanistan er religiøse og analfabeter.
Våben spiller og har altid spillet en vigtig rolle i almindelige afghaneres liv. De bærer altid våbnene på sig uanset, hvor de færdes. Derfor kan besættelsessoldaterne heller ikke skelne den almindelige afghaner fra en talebaner.
80 procent af det afghanske parlamentet er fundamentalister og er imod refomer og demokrati. Nogle har tilmed forbindelse til terrorister, mener Roshan

Journalister forføres af militæret
De fleste danske journalister, som rapporterer fra Afghanistan, er såkaldte 'embeddede journalister'. Det vil sige, at de altid er i følgeskab med militæret. Derfor får danskerne et helt fortegnet billede af situationen i landet.
Det mener Nagieb Khaja, der er dansk journalist med afghanske rødder. Han er født og opvokset i Danmark og var for første gang i Afghanistan for syv år siden.
- Det er svært at besøge en landsby og spørge om indbyggernes mening med fem soldater bag ryggen, siger Nagieb Kjaha og tilføjer, at 80 procent af den afghanske befolkning bor i landsbyer.
- Mine kolleger har ladet sig forføre af det militære maskineri, mener han.
Danske journalister halter langt bag efter eksempelvis britiske journalister i forhold til at være kritiske over for besættelsessoldaterne. Både DR og TV2 skildrer danske soldaters indsats og situationen i Afghanistan i positive vendinger. Men sådan ser virkeligheden ikke ud længere.
- I 2003 var afghanerne ellevilde. Russerne havde blod på hænderne. Taleban havde blod på hænderne. Men USA og Vesten havde det ikke, siger Nagieb Khaja.
Men de mange civile tab i forbindelse med tæppebombninger af landsbyer, soldaternes brutale behandling af civile, de natlige raids samt Vestens støtte til lokale, korrupte ledere har ændret befolkningens holdning, mener Nagieb Khaja, der selv har opholdt sig Helmand-provinsen i fire måneder sidste år.
- Folk hader besættelsen og soldaterne. Selv de afghanske soldater hader de udenlandske soldater.
Folk mener, at soldaterne opfører sig som bøller og sætter selv små børns liv på spil for at redde deres eget skind. De mener ikke, at soldaterne er der for deres skyld, forklarer Nagieb Khaja.
Under sine besøg i Kandahar og Helmand har Nagieb Khaja arbejdet på egen hånd. Han har besøgt mange hospitaler og talt med mange sårede afghanere. Overalt er historien den samme, at NATO er årsagen til deres situation.
I byerne derimod er flertallet glade for besættelsen. De skummer fløden, mens landsbyerne lider. I byerne lever mange højt på den store ngo-industri, der er opbygget i kølvandet på besættelsen, slutter Nagieb Khaja.


Giv freden en chance
Lørdag den 20. marts inviterede Nej til krig til paneldebat om kringen i Afhganistan i anledning af årsdagen for USA`s angreb på Irak.
Første del af konferencen bød på paneldebat med journalisterne Eva Arnvig og Nagieb Khaja samt Nagib Roshan.
Anden del af konferencen bød på paneldebat med politikere og Carsten Andersen Fra Nej Til Krig. Fra Enhedslisten deltog udenrigsordfører Frank Aaen, fra SF deltog udenrigsordfører Holder K. Nielsen, mens Socialdemokraterne meldte afbud.

Holger K. Nielsen:
Det var en fejl at gå ind i Afghanistan. Men Danmark kan ikke bare trække sig ud i morgen og eftelade landet i kaos.
SF mener, at Danmark skal være ude af Afghanistan om fem år - senest i 2015. Frem til 2015 skal der opbygges nogle sikkerhedsstrukturer, og der skal skabes civil genopbygning. Det skal overlades til afghanske ngo`er, hvilket vil styrke den afganske økonomi.

Frank Aaen:
Krigen startede på et ulovligt grundlag. Ifølge Enhedslistens eksitstrategi skal Danmark og USA være ude i løbet af et år, for man kan ikke overlade afghanerne til kaos.
Det skal indgås en fredsaftale. Man skal optrappe den civile og økonomiske geopbygning og skabe udvikling. FN skal ind med en fredsbevarende styrke, som gerne må bestå af soldater fra muslimske lande, undtagen fra nabolandene Iran og Pakistan. Indien bør heller ikke deltage.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland